Elektrostatyka
Fizyka:

W wierzchołku kwadratu o boku a znajdują się unieruchomione ładunki punktowe o wartościach
q
1=+2q ,q
2=+2q, q
3=−2q, q
4=−2q
Oblicz wartość siły działającej na ładunek +q umieszczony w środku kwadratu..
| | q1*q2 | |
A więc korzystam ze wzor F=k* |
| |
| | r2 | |
Po zastosowaniu wzoru doszły mi takie wyniki
Teraz te liczby sumuje i wychodzi F
w=0
czy to jest prawidłowe rozwiązanie?
15 maj 21:53
piotr: Trzeba by jeszcze pokazać te siły na rysunku jako wektory.
16 maj 08:07
jc: Co to jest Fw?
16 maj 08:33
Adamm: Siła wypadkowa
16 maj 09:09
Adamm: Wynosi zero, ale trzeba jakoś inaczej uzasadnić
16 maj 09:12
Adamm: W sumie to niekoniecznie
16 maj 09:13
jc:
| | k(2q)q | | kq2 | |
Wartość siły działającej na środkowy ładunek = √2 2 |
| = 8√2 |
| |
| | (a/√2)2 | | a2 | |
16 maj 09:19
jc: górne ładunki odpychają, dolne przyciągają.
16 maj 09:21
Fizyka: To mam z tego policzyć
→
F
wartość siły działającej na środkowy ładunek jest wektorem, zatem
→
, a wypadkowa jest przekątną kwadratu czyli mamy
| | 8kq2 | | 8√2kq2 | |
...= |
| *√2= |
| |
| | a2 | | a2 | |
16 maj 13:57