Ice Tea:

Proszę spojrzeć na rysunek. Przedstawia on kwadrat ACEG o boku 6. Punkty B, D, F, H są środkami
poszczególnych boków. Połączono je z poszczególnymi wierzchołkami, tak jak na rysunku obok.
Zadanie polega na obliczeniu pola rombu AJEI.
I teraz tak, udało mi się obliczyć to metodami wyznaczenia sinusa kąta, potem przekątna,
korzystając
z tw. cosinusów obliczyłem że pole wynosi 12 i to jest pewne, jednak problem polega na czym
innym:
chodzi o to, by to zadanie rozwiązać bez korzystania z funkcji trygnometrycznych, na poziomie
gimnazjum. To że pole wynosi 12 jest oczywiste, ale jak do tego dojsc nie znając sin, cos?
15 maj 21:46
iteRacj@:
skorzystaj z tego, pole rombu jest równe połowie iloczynu przekątnych
15 maj 21:58
Jolanta: myśle,że od pola kwadratu odjąc pola trójkatów
15 maj 21:59
Ice Tea: iteRacj@
jak w takim razie wyznaczyć |GI| lub |CJ| ? Potrafię to zrobić z sinusa, i ta odleglosc wynosi
2√2, ale inny sposob jakis?
15 maj 22:04
Eta:

|AE|=6
√2 , |CG|=6
√2= 6x ⇒ 2x=2
√2=|CG|
| 1 | |
P(AJEI)= |
| *|AE|*|IJ| = 3√2*2√2=12 |
| 2 | |
15 maj 22:05
15 maj 22:07
piotr: trójkąty AIJ i AED są podobne
| 6√2 | | 6√2 | | 1 | |
P= |
| * |
| * |
| 3√2 |
| 2 | | 2 | | 6√2−3√2/2 | |
15 maj 22:08
Eta:
Korzystamy z faktu,że : środkowe w trójkącie dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
zatem w ΔAEG GS i AF to środkowe więc |GI|=2x i |IS|=x
............
15 maj 22:09