Zbadaj, który z ciągów jest arytmetyczny.
Sikorka: Zbadaj, który z ciągów o podanym wyrazie ogólnym jest ciągiem arytmetycznym.
b) b
n = 5 − 2( 3 − n)
15 maj 21:16
Blee:
jak już to a
n i b
n 
zbadaj różnicę:
a
n+1 − a
n
oraz
b
n+1 − b
n
jeżeli ów różnica nie będzie miała 'w sobie' n to będzie to ciąg arytmetyczny, w przeciwnym
razie nie jest to ciąg arytmetyczny
15 maj 21:18
Eta:
ciąg arytmetyczny to funkcja liniowa określona na zbiorze liczb N+
gdzie różnicą ciągu jest współczynnik przy n
| | 7 | | 4 | | 7 | |
1/ an= − |
| n+ |
| to r= − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
2/ b
n=5−6+2n ⇒ b
n= 2n−1 , r=2
15 maj 21:22
Sikorka: nie zauważyłam, że jest możliwość wpisania ''na dole'' cyferki/litery jakąś cyferkę/literkę,
więc no, przepraszam bardzo, ale mi to też przeszkadzało XD
dopiero teraz zauważyłam, że jest taka możliwość, głupia, mah
I ogólnie, wiem jak zabrać się do tego zadania, ale gdzieś w środku przestaje mi coś wychodzić,
więc chciałam zobaczyć jak wygląda poprawnie zrobione xd
choć to b) jakoś mnie przeraża, jeśli mam być szczera. raczej nie powinno wychodzić zero XD
15 maj 21:27
Sikorka: Dziękuję, Eta <3
Pierwsze zrobiłam dobrze, jednak znajdzie się osoba, która wytłumaczyłaby jak zrobić b? Nie
rozumiem jak zabrać się do obliczenia bn+1 i jak pójść dalej. Głównie od tego momentu
przestaje mi wychodzić
15 maj 21:36
the foxi:
bn=5−2(3−n)=5−6+2n=2n−1
bn+1=5−2[3−(n+1)]=5−2(3−n−1)=5−2(2−n)=5−4+2n=2n+1
15 maj 21:39
Sikorka: Dziękuję!
Dam znać czy wyszło
15 maj 21:41