Termodynamika
Fizyczny: Dlaczego w pierwszej zasadzie termodynamiki:
ΔU = Q + W
Q = ΔU + W
Ten drugi wzór nie powinien mieć odjętej pracy?
15 maj 20:48
Psychiczny:
Jeśli praca lub ciepło są dostarczane do ciała (układu ciał), to są liczone ze znakiem plus −
są dodatnie.
Jeżeli są odbierane od ciała (układu ciał), (czyli jeśli to ciało/układ wykonuje jakąś pracę),
to odpowiednie wartości będą ujemne.
15 maj 21:38
daras: I zasadę termodynamiki zapisujemy tak: ΔU = ±ΔQ ± ΔW
znaki dobierając w zależności od przemiany
16 maj 13:12