Funkcja dwóch zmiennych- ekstrema
Aleks: Cześć. Proszę o sprawdzenie
f(x,y)=3x3+2y3+9x2−12y2−72x−126y+19
f'(x)=9x2+18x−72
f'(y)=6y2−24y−126
Układ
f'(x)=0
f'(y)=0 ... ⇒ Możliwe punkty: P1(2,7), P2(2,−3), P3(−4,−3), P4(−4,7)
f"(x)=18x+18
f"(x,y)=f"(y,x)=0
f"(y)=12y−24
Wyznacznik dla tych punktów:
18x+18 0
W(x,y)=| 0 12y−24|
...
W(P1)=3240, W(P2)<0, W(P3)=3240, W(P4)<0
f"(x)=58338>0, więc min. lokalne dla P1 i P3
f(P3)=475
f(P1)=−849
Pierwszy raz robię tego typu zadanie
15 maj 20:27
piotr: punkty i wyznacznik poprawnie
ale:
max{3 x3+2 y3+9 x2−12 y2−72 x−126 y+19}=475 w (x,y)=(−4,−3)
min{3 x3+2 y3+9 x2−12 y2−72 x−126 y+19}=−849 w (x,y)=(2,7)
15 maj 21:10
Aleks: Faktycznie, teraz już to ogarnąłem

dzięki wielkie
15 maj 22:04