dd
pabloo: Prostokąt wpisany w koło ma pole π razy mniejsze od pola tego koła. Oblicz stosunek długości
boków prostokąta.
15 maj 18:32
Blee:
P
o = πr
2
czyli:
a*b = r
2
a także wiemy, że: a
2 + b
2 = 2r (przekątna prostokąta = średnica okręgu)
wyznaczasz 'a' i 'b' z tego układu równań
15 maj 18:35
Blee:
P
o = πr
2
czyli:
a*b = r
2
a także wiemy, że: a
2 + b
2 = 2r (przekątna prostokąta = średnica okręgu)
wyznaczasz 'a' i 'b' z tego układu równań
15 maj 18:35
Blee:
P
o = πr
2
czyli:
a*b = r
2
a także wiemy, że: a
2 + b
2 = 2r (przekątna prostokąta = średnica okręgu)
wyznaczasz 'a' i 'b' z tego układu równań
15 maj 18:35
pabloo: jak obliczyles to pole prostokata

czemu pole ma sie rownac πab?
15 maj 18:44
Blee:
pole prostokąta = a*b
| | Po | |
wiemy że pole to jest π razy mniejsze od pola okręgu stąd P▭ = |
| |
| | π | |
15 maj 19:03