Całka krzywoliniowa nieskierowana
Rico: Cześć, mam obliczyć masę łuku okręgu
x1=acost
x2=asint
a>0, 0≤t≤π2
którego gęstość liniowa wynosi ρ(x1,x2)=Cx1x2, C>0
Mógłby ktoś pomóc?
15 maj 18:29
Adamm: podstaw do wzoru
15 maj 19:05
Rico: m=∫
π20 acost asin t
√a2sin2t + a2cos2t dr = ∫
π20 a
2costsint a dt =
∫
π20 a
3 costsint dt = a
3 ∫
π20 cost sint dt
korzystam z tego, że cost sint =
12 sin(2t)
a
3∫
π20 12 sin(2t) = a
3 [−
14 cos(2t)]
π20 = a
3[−
14 cos
(
π2•2) +
14 • 1] = a
3 •
12
Czy dobrze to zrobiłem?
15 maj 20:18
Adamm:
na początku napisałeś dr, literówka
zapomniałeś o stałej C, drobiazg
poza tym jest ok
15 maj 22:15
Rico: Dzięki, faktycznie literówka z automatu
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
a mógłby ktoś podpowiedzieć odnośnie liczenia miary łuku elipsy danej x
1=acost, x
2=bsint,
gdzie a,b>0
t należy do takiego samego zakresu, czyli [0,
π2] a gęstość liniowa wynosi ρ(x
1,x
2)
=Cx
1x
2, gdzie C>0
16 maj 11:28
jc: Funkcja asin jest określona na przedziale [−1,1]. π/2>1!
16 maj 11:44
Rico: Przepraszam, ale nie rozumiem
![](emots/2/kwasny.gif)
tak mam w treści zadania i podstawiając takie granicę
całkowania próbowałem liczyć, ale całka kompletnie mi nie wychodzi
16 maj 11:48
jc: Po prostu napisałeś asin i acos, a są to inne oznaczenia funkcji arcsin i arccos.
To samo o 11:30. Tak trudno postawić spację?
Dopiero z drugiego wpisu wynika, że miałeś na myśli inne funkcje.
Cab ∫
0π/2 sin t cos t
√a2sin2t + b2cos2t dt
a≠b
1 | |
| ∫sin 2t √(a2+b2) + (b2−a2) cos 2t dt |
2√2 | |
| −1 | |
= |
| ((a2+b2) + (b2−a2) cos 2t)3/2 |
| 6√2(b2−a2) | |
czy jakoś podobnie
16 maj 12:19
jc:
| Cab(a+b) | |
wynik = |
| , ale lepiej sprawdź rachunki. |
| 6 | |
Wynik dla a=b nie zgadza się z Twoim wynikiem. U mnie jest 1/3, u Ciebie 1/2.
Poszukaj usterki.
16 maj 12:26
jc: Ja się pomyliłem.
| Cab | |
wynik = |
| [(2a2)3/2 − (2b2)3\2] |
| 6√2(a2−b2) | |
| Cab | | a3−b3 | | Cab | | a2+ab+b2 | |
= |
| |
| = |
| |
| |
| 3 | | a2−b2 | | 3 | | a+b | |
Teraz jest już dobrze
16 maj 13:12
Rico: Jeśli chodzi o elipsę to próbowałem to robić tak:
∫
π20 a cost bsint
√a2sin2t + b2cos2t dt =
∫
π20 ab costsint
√a2sin2t + b2cos2t dt =
∫
π20 ab sintcost (asint + bcost) dt =
ab ∫
π20 sintcost (asint +bcost) dt =
ab ∫
π20 (acostsin
2t +bcos
2tsint) dt =
a
2b ∫
π20 costsin
2t dt + ab
2 ∫
π20 cos
2tsint dt =
liczę pierwszą całkę, czyli
∫
π20 costsin
2t dt
no i tu podstawiam u=sint i dt =
1cost du
= ∫
π20 u
2 du = ab
2 sin3(t)3
druga całka:
∫
π20 cos
2tsint dt =
podstawiam u = cost, dt = −
1sint du
− ∫
π20 u
2 du = −
cos3t3
ostatecznie:
a
2b [
sin3t3]
π20 − ab
2[−
cos3t3]
π20 = no i dalej nie wiem co
robić
![](emots/2/kwasny.gif)
generalnie nie wiem czy ten pomysł był dobry
![emotka](emots/1/smutny.gif)
jakby mógł ktoś doradzić byłbym wdzięczny
17 maj 10:10
piotr: na jakiej podstawie opuściłeś pierwiastek?
17 maj 10:38
Jerzy:
Na prostej zasadzie. Dla studenta √x2 + y2 = x + y ! GRATULACJE !
17 maj 10:42
Rico: Mój błąd
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Policzyłem jeszcze raz:
podstawiłem u=a
2sin
2t + b
2cos
2t
i dr=
12a2costsint − 2b2costsint du
∫
π20 −ab√u2(b2−a2) du
=
−ab2(b2−a2) ∫
π20 √u du =
−ab2(b2−a2) •
2u233 =
−
2ab(a2sin2t + b2cos2t)323(2b2−2a2
17 maj 11:16
Rico: Wyszło:
−ab(a2sin2t + b2cos2t)3/23(b2−a2)
17 maj 11:18
Rico: Nie wiem tylko czemu koledze wyżej wyszło inaczej, chyba że coś pomyliłem
17 maj 12:37
Jerzy:
Po podstawieniu: u = a
2sin
2t + b
2cos
2t
| ab | |
Dostajesz całkę: |
| ∫√udu |
| a2−b2 | |
17 maj 12:39
Jerzy:
| 2ab | |
czyli: = |
| (a2sint + b2cos2t)3/2 |
| 3(a2 − b2 | |
17 maj 12:41
Jerzy:
w nawiasie: a2sin2t + b2cos2t oczywiście.
17 maj 12:42
Jerzy:
| ab | |
Nie tak ... = |
| ∫√udu .... |
| 2(a2 − b2) | |
| ab | |
= |
| (a2sin2t + b2cos2t)3/2 |
| 3(a2 − b2) | |
17 maj 12:45
Jerzy:
Reasumując masz dobrze ( po wyłaczeniu minusa przed nawias dostajesz to samo )
17 maj 12:50
jc: Rico, masz ten samo wynik, co ja. Twój rachunek jest ładniejszy. Teraz wystarczy
policzyć różnicę.
Tylko nie pisz więcej takich bzdur, jak o 10:10, bo żadne całki Ci nie pomogą.
17 maj 13:04
Rico: −
ab2b2−2a2 [
2(a2•1+b2•0)3/23−
2(a2•0+b2•1)3/23
no i wyszlo mi po przeliczeniu
−
ab(2a3−2b3)3(2b2−2a2)
mógłby ktoś to zweryfikować? I przepraszam jeszcze raz za tamten błąd
17 maj 17:00
jc: Porównaj z moim wczorajszym wpisem z 13:12.
Pisząc ułamki używaj dużej litery U. Teraz nic nie da się odczytać
(właściwie zapis z małym u powinien być usunięty z edytora).
17 maj 20:44