Całka
AL: całka z sin(x2) wytłumaczy ktoś jak policzyć mi wyszło −2xcos(x2)
15 maj 17:47
ICSP: "Całka Fresnela"
15 maj 18:11
AL: Jakieś wyjaśnienie?
15 maj 19:44
Adamm: nie policzysz
15 maj 19:45
AL: Dzieki Adamm, widać trzeba innym sposobem
15 maj 19:47
Adamm: liczysz ∫−∞∞sin(x2) dx ?
15 maj 19:48
AL: całka z x3sin(x2)dx i chciałem przez częsci policzyć
15 maj 19:50
Adamm:
przez części można, tylko trzeba inaczej wybrać
x2 i xsin(x2)
15 maj 19:51
AL: to całka z xsin(x2) jak policzyc? bo nie rozumiem
15 maj 19:52
Adamm:
podstawić t=x2
policz sobie na boku
15 maj 19:53
Adamm:
właściwie to można od razu podstawić x2, też wyjdzie
kwestia gustu
15 maj 19:54
AL: mi wyszło −1/2cos(x2)
15 maj 19:56
Adamm: oblicz pochodną z tego co ci wyszło, i sprawdź
15 maj 20:01
AL: Jak liczę tak jak mówiłeś to potem trzeba całke cos(x2), jak odrazu podstawić do pierwszej
całki t=x2 wtedy wyjdzie, tak jak ty mówiłes to nie da rady
15 maj 20:05
AL: Dodatkowo nie umiem policzyć pochodnej z −1/2x2cos(x2) żeby sprawidzić, mozesz pokazać jak?
15 maj 20:07
piotr: nie umiesz liczyć pochodnych, a bierzesz się za całki?
15 maj 20:13
AL: Akurat tak skomplikowanej nie, oświec mnie w takim razie jak to policzyc
15 maj 20:14
15 maj 20:14
piotr: (−1/2 x2)'cos(x2) + (−1/2 x2)(−sin(x2))(x2)'
15 maj 20:16
piotr: zastosowałem wzór na pochodną iloczynu i pochodną funkcji złożonej
15 maj 20:18
AL: Mógłbyś prościej? widać nie jestem tak dobry jak ty
15 maj 20:18
AL: wyszło mi x3sinx2−xcosx2 tylko nie wiem jak to odjąc
15 maj 20:24
AL: 1/2sinx2 − xcosx2 = 0 i nwm dlaczego, ktoś wyjaśni?
15 maj 20:28
piotr: co chcesz odjąć?
15 maj 20:40
AL: 1/2sinx2 − xcosx2 = 0 to działanie, nwm czemu to jest równe 0
15 maj 20:52
Basia:
J=∫x
3*sin(x
2) dx = ∫x*x
2*sin(x
2) dx
t = x
2
dt = 2x dx
teraz przez cżęści
u = t u'=1
v'=sin(t) v= −cos(t)
| | 1 | | 1 | |
J = |
| ( −t*cos(t) − ∫−cost dt) = |
| (−tcos(t)+∫cos(t)dt) = |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | |
| (−tcos(t) + sin(t)) + C = |
| 2 | |
| sin(x2) − x2*cos(x2) | |
| + C |
| 2 | |
I koniec. Dlaczego chcesz to przyrównywać do 0 ?
Sprawdzenie:
| | sin(x2) − x2*cos(x2) | |
[ |
| + C]' = |
| | 2 | |
| 1 | |
| *[ 2x*cos(x2) − (2x*cos(x2)+ x2*(−sin(x2))*2x) ] = |
| 2 | |
| 1 | |
| *[ 2x*cos(x2) − 2x*cos(x2) + 2x3*sin(x2) ] = |
| 2 | |
x
3*sin(x
2)
16 maj 04:52