pochodna
zu: Oblicz pochodną funkcji f(x)=x2+|2−x|.
15 maj 17:43
zu: ?
15 maj 18:04
zu: ?
15 maj 18:19
Pytający:
| | g'(x)*g(x) | |
|g(x)|'= |
| |
| | |g(x)| | |
| | (2−x)'(2−x) | | x−2 | |
f'(x)=(x2+|2−x|)'=(x2)'+(|2−x|)'=2x+ |
| =2x+ |
| |
| | |2−x| | | |2−x| | |
Albo rozpisać:
f'(x)=(x
2+(2−x))'=2x−1 dla x<2
f'(x)=(x
2+(−(2−x)))'=2x+1 dla x>2
f'(x) nie istnieje dla x=2
15 maj 18:38
Adamm:
Uwaga
| | g'(x)*g(x) | |
(|g(x)|)'= |
| |
| | |g(x)| | |
wzór jest prawdziwy jeśli g(x) jest stałego znaku dla pewnego otoczenia x
w przeciwnym wypadku mogą być problemy
15 maj 19:11
Adamm: no i oczywiście, g jest różniczkowalna (w domyśle)
15 maj 19:13
zu: to chyba jednak nie działa, bo w zbiorze mam odpowiedz, że istnieje i wynosi 1.
15 maj 19:42
zu: ?
15 maj 20:21
Pytający:
Zu, dla napisanej przez Ciebie funkcji jest dobrze.
Adamm, podasz przykład funkcji stwarzającej takowe problemy?
15 maj 21:34