Grafy
Kamil: Każdą ścianę sześcianu dzielimy na n2 przystających kwadratów. Wierzchołkami grafu G
są wierzchołki wszystkich tych kwadratów, a krawędziami wszystkie ich krawędzie. Ile krawędzi i
wierzchołków ma ten graf?
Jak zabrać się za to zadanie?
14 maj 18:13
jc:
liczba małych kwadracików s = 6n2.
Każda krawędź należy do 2 kwadracików.
Liczba krawędzi = k = 4s/2 = 2s = 12n2.
Liczba wierzchołków = w.
w−k+s=2.
w=2+k−s=2+6n2.
14 maj 18:21
Kamil: skąd wiadomo że ilość wierzchołków to
w=2+k−s?
skąd w ogóle się wzięło
2−k+s=2
14 maj 18:27
jc: Wzór Eulera.
Można też tak.
2k=(w−8)4+8*3
(z każdego wierzchołka, poza ośmioma, wychodzą 4 krawędzie; z 8 wychodzą 3 krawędzie)
w=2+k/2=2+6n2.
14 maj 18:52
Kamil: ok wielkie dzięki.
mam jeszcze podpunkt b tego zadania.
b)
Każdą ścianę ośmiościanu foremnego dzielimy na n
3 przystających trójkątów równobocznych.
Wierzchołkami grafu G są wierzchołki wszystkich tych trójkątów, a krawędziami wszystkie ich
krawędzie. Ile krawędzi i wierzchołków ma ten graf?
czyli ilość małych trójkątów to t=8n
2
każda krawędź jest dzielona między 2 trójkąty
ilość wierzchołków to w+s=k+2
w+8=12n
2+2
w=12n
2−6
dobrze?
14 maj 19:19
Kamil: w treści powinno być n2
14 maj 19:20
wróż_Maciej: ilość ścian ośmiościanu foremnego wynosi 8,
ale ilość małych trójkątów po podziale to s = 8n2
14 maj 22:52