Wyznacz długość pozostałych boków
Ghost: W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych ma długość 6, a kąt lezący naprzeciwko tej
przyprostokątnej ma miarę alfa. Wyznacz długość pozostałych boków, gdy:
a) sin alfa = 2/3
b) tg alfa = 2/3
c) cos alfa = 2/3
14 maj 17:37
Blee:
| | 2 | | 6 | |
a) sinα = |
| = |
| −> c = 9 −> a = √81 − 36 = ... |
| | 3 | | c | |
| | 2 | | 6 | |
b) tgα = |
| = |
| −> a = 9 −> c = √81 + 36 = ... |
| | 3 | | a | |
| | 2 | | a | | 3 | | 9 | |
c) cosα = |
| = |
| −> |
| a = c −> |
| a2 = a2 + 36 −> a = ... −> c = ... |
| | 3 | | c | | 2 | | 4 | |
14 maj 17:47
Ghost: Bardzo dziękuje
14 maj 17:51