14 maj 17:16
piotr: co obliczyć?
14 maj 17:20
piotr: x=−1
14 maj 17:24
Blee:
Jaki poziom nauczania?
14 maj 17:26
Finn: liceum matematyka podstawowa. dodam że mistrzem matmy nie jestem.
ale każdy może zgadnąć odpowiedź. jak d0 niej dojść
14 maj 17:30
piotr:
14 maj 17:31
Finn: a bez rysowania?
14 maj 17:32
piotr: a co złego w rysunku? z rysunku możemy tylko odczytujemy wartość przybliżoną, która w tym
przypadku podpowiada jaka jest wartość dokładna.
14 maj 17:57
piotr: f(x) = (1/2)
x + 2/x
f'(x) = −2/x
2 − 2
−x ln(2)
Metoda stycznych Newtona:
x
1 = −2
kolejne przybliżenia:
{−2.,−1.08329,−0.997365,−0.999997}
14 maj 18:28