Zadanie z optymalizacji
mistrzuniobartex: Cześć. Widziałem ,że takie zadanko jest na forum ale nie do końca rozwiązane.,,Cysterna
kolejowa
do przewozu chemikaliów składa się z trzech części: części środkowej
w kształcie walca oraz dwóch części w kształcie półkul, zamykających z obu
stron część środkową. Część walcową cysterny wykonuje się z pojedynczej warstwy blachy,
a części półkuliste z warstw podwójnych. Objętość cysterny ma być równa 18pi m3.
a) zbadaj, jaka powinna być średnica i długość cysterny, aby na jej
wykonanie zużyć jak najmniej materiału.
Mam dwa równanie:
| | 4*pi | |
1) |
| *r3+pi*r2*l=18*pi |
| | 3 | |
2)pochodna 1 4*pi*r
2+2*pi*r*l=0
Wyjąłem zmienną l z 2) l=−2r i wlazłem do 1)
| | 3 | |
Wychodzi mi r=3 i l=6 ale nie spełnia to założenia zadania.Dopiero r= |
| i l=6 będą ok. |
| | 2 | |
Co robię źle?:(
14 maj 12:46
Jerzy:
A w jakim celu liczysz pochodną z objetość cysterny ? ( i do tego źle )
14 maj 12:54
Blee:
(1)
| 4 | | 18 | | 4r | |
| r3 + r2*l = 18 −> l = |
| − |
| |
| 3 | | r2 | | 3 | |
(2)
| | 36 | | 8r2 | |
Pc = 2*(4r2) + 2r*l = 8r2 + |
| − |
| |
| | r | | 3 | |
I z tego liczysz pochodną
| | 36 | | 16r | | 32r3 − 108 | |
Pc' = 16r − |
| − |
| = |
| |
| | r2 | | 3 | | 3r2 | |
| | 108 | | 27 | | 3 | |
i stąd: r3 = |
| = |
| −> r = |
| |
| | 32 | | 8 | | 2 | |
i następnie l = 6
Nie wiem z czego pochodną wyliczyłeś, a tym bardziej dlaczego l =
−2r

(zauważ, że wtedy
jedna z wartości będzie ujemna ... a przecież r>0 i l>0)
14 maj 12:59
mistrzuniobartex: Dziękuje. Wszystko już jest jasne. Kolega jak wyżej zauważył l= −2*r to głupota
14 maj 17:29