KONDENSATORY
matfiz:
Oblicz pojemność zastępczą układu kondensatorów przedstawionych na rysunkach składających
się z kondensatorów o takich samych pojemnościach C.
Obliczać potrafię, ale taki schemat zupełnie do mnie nie przemawia i nie wiem od czego zacząć.
Byłby ktoś w stanie przekształcić to na taką normalną postać, na której rzeczywiście widać
połączenia szeregowe/równoległe a nie jakąś msaidjsai mieszankę wszystkiego, w której nie
wiadomo od czego zacząć? Bardzo proszę o pomoc!
14 maj 12:29
Adamm:
proponuję narysować sobie coś w rodzaju drzewka, i "łączyć kropki"
14 maj 12:47
matfiz: Nie rozumiem. Jakaś wskazówka chociaż? Proszę, bardzo mi na tym zależy
14 maj 12:54
14 maj 13:08
matfiz: Ale skąd to się wzięło? W jaki sposób przekształciłeś układ?
14 maj 13:21
matfiz: I który to jest podpunkt? 1? 2?
14 maj 13:21
Adamm: pierwszy
dzielisz go na 3 części, i każdą możesz rozpatrywać z osobna
14 maj 13:56
matfiz: Powiedzmy, ze do ogarniecia, ale i tak troche sie gubie. A co z tym drugim?
14 maj 14:35
Adamm:
możesz od razu wyeliminować połączenia szeregowe, będziesz
mieć 5 kondensatorów
całość możesz sprowadzić to tego na rysunku, o ile się nie pomyliłem
teraz możesz 2 kondensatory w lewym górnym rogu sprowadzić do jednego
to samo z dwoma w prawym rogu
potem możesz je połączyć szeregowo, i całość na koniec równolegle
14 maj 15:19
piotr: 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| to pierwszy układ |
Cz | | 3C | | C | | 3C | |
14 maj 15:26
Adamm: musisz potrafić przekształcać te układy, i wszystko będzie dobrze
14 maj 15:26
piotr: | (3/2)2C | | 7 | |
2) Cz = |
| + C = |
| C |
| 3 | | 4 | |
14 maj 15:38
piotr:
14 maj 15:41