pochodna funkcji
matfiz: Droga s jaką przebywa punkt materialny określona jest wzorem s(t)=3t+1. Wyznacz prędkość tego
ruchu w dowolnej chwili t0.
14 maj 08:01
piotr: v(t0) = ∫0t0 (3t+1)dt
14 maj 08:06
matfiz: Nie da się inaczej tego rozwiązać? Nie miałam jeszcze całek.
14 maj 08:30
piotr: 
!dałem plamę:
ma być;
14 maj 08:34
14 maj 10:06
Adamm: no, albo pochodną po prostu...
14 maj 10:08
matfiz:

Dzięki za odpowiedzi
14 maj 11:16
daras: @piotr 8:34
tutaj też dałes plamę w zapisie
bardziej poprawnie dla ruchu prostoliniowego np. wzdłuż osi iksów
| | dx | | d | | m | |
vx(t) = |
| = |
| (3t+1) = 3+0 = 3 |
| |
| | dt | | dt | | s | |
16 maj 13:07
daras: jeżeli oczywiście droga(przemieszcznie) jest mierzona w metrach a czas w sekundach
jednostki w fizyce są najważniejsze i wynik podany bez nich nadaje się do kosza
16 maj 13:09