Całka nieoznaczona z funkcji wymiernej
xyz: Czy mogłabym prosić o rozpisanie kroczek po kroczku takiej całki, bo mam odpowiedź, ale nie
moge zrozumieć skąd ona się wzięła...
14 maj 00:39
14 maj 00:44
Adamm:
Gotowe wzory raczej nie powiedzą skąd co się wzięło
| | dx | | 1 | | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | x2+3 | | 3 | | x2/3+1 | | 3 | | (x/√3)2+1 | |
| | 1 | |
dalej t=x/√3 i mamy całkę z |
| |
| | t2+1 | |
14 maj 01:00
xyz: To teraz już rozumiem, ale jeśli mam kwadrat w mianowniku to robię tak samo ? np.
| | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| =  |
| | (x2+5)2 | | 25 | | | |
14 maj 01:20
Adamm:
Tutaj musisz scałkować przez części, potem będziesz móc zastosować to co wcześniej
14 maj 01:23
Eta:

14 maj 20:07