Równanie wymierne
MatFrik: Rozwiąż równanie wymierne:
|x+2| 2
−−−−−−−−−−− − −−−−−−−− = − 3/4
x2+x−2 |x+1|
14 maj 00:23
MatFrik: Dla pewności:
|x+2| / x2+x−2 − 2/|x+1| = −3/4
14 maj 00:24
tytyryty: nadal nie jest dobrze zapisane xd
14 maj 00:30
Eta:
| |x+2| | | 2 | | 3 | |
| − |
| = − |
| |
| x2+x−2 | | |x+1| | | 4 | |
14 maj 00:31
Eta:
1/ x
2+x−2=(x+2)(x−1)
założenia ; x∊R \ {−2,−1,1}
dla x<−2
.........................
x= −3
dla x∊(−2,−1)
.....................
dla x>−1
.................
dokończ.....
14 maj 00:43