Kondensator
Fizyka: Kondensator ma okładki w kształcie kwadratów o boku a=5cm umieszczone w odległości d=0.1mm
a)Oblicz pojemność C
1 tego kondensatora i wyraź ją w nF (nanofaradach)
b)Oblicz pojemność C
2 tego kondensatora jeżeli przestrzeń między okładkami zostanie szczelnie
wypełniona ceramicznym dielektrykiem o ε
r=200.Wynik wyraź w nanofaradach
c)Ładunek o jakiej wartości zostanie zmagazowany w kondensatorze z pkt. b) Jeżeli zostanie on
naładowany do napięcia U=100V.
| | S | |
a) wiem ze mam wzór C=ε0*εr* |
| |
| | d | |
a wiec d=0.1mm
S=25cm
2, bo okładki są w kształcie kwadratu, a
,ale czegoś tutaj brakuje, a mianowicie ε
r
Jakiś pomysł?