Wyznacz ciąg arytmetyczny
Sikorka: Wyznacz ciąg arytmetyczny, mając dane:
a) a5 + a8= 30 , a5 + a9= 27
b) a2 + a7= 21 , a4 + a9= 17
Jeśli mogłabym prosić, proszę o rozwiązanie omijające układy równań z daleka. Chciałabym to
umieć i zrobić to w zakresie swoich zdolności matematycznych, czyli sposobem dla idiotów.
13 maj 21:15
sushi:
a jak chcesz rozwiązać równanie z 2 niewiadomymi ?
13 maj 21:20
Jolanta: a8=a5+3r
a5+a5+3r=30
a5+a5+4r=17
2a5+3r=30
2a5+4r=17
13 maj 21:33
Jolanta: chętnie pomogęjeśli chcesz zrozumieć ciągi
13 maj 21:34
KWR: a5+a8=30⇒a5(1+a3)=30
a5+a9=27⇒a5(1+a4)=27
13 maj 21:36
Lech: To nie sa potegi tylko wskazniki − indeksy wyrazow ciagu arytmetycznego , czyli tak
jak napisala @Jolanta
13 maj 21:47
KWR: Dla mnie zapisz jest jednoznaczny
13 maj 21:48
Sikorka: Sushi
Ogólnie da się obliczyć tak normalnie a1, jednak z obliczeniem r jest problem, bo nie wiem
mogę pozbyć się a1 przy obliczaniu. Mogłabym wysłać to, co dotychczasowo obliczyłam ''swoim''
sposobem, to ktoś mógłby mnie naprowadzić jak dalej kontynuować to obliczenie. O ile
oczywiście chciałby czymś takim się zająć o tej godzinie.
13 maj 21:51
Sikorka: A w zadaniu chodzi o to, by obliczyć a1 oraz r
13 maj 21:52
sushi:
a1 i r i masz dwie zmienne
13 maj 21:53
Basia:
zastosuj wzór ogólny ciągu arytmetycznego
an = a1+(n−1)*r
a5 = a1+4r
a8 = a1+7r
a9 = a1+8r
podstawiasz do równań i rozwiązujesz układ
2a1+11r = 30
2a1+12r = 27
wylicz a1 i r i podstaw do wzoru ogólnego
13 maj 22:01
Eta:
Można też tak bez wyznaczania a1
jak podała Jolanta
2a5+3r=30
i 2a5+4r=17
− −−−−−−−−−−−−−−
r= −3 to 2a5= 39 , a5=19,5
an=a5+(n−5)*r
an= 19,5−3n+15 ⇒an= −3n+34,5
============
13 maj 22:20
Jolanta: po wymnożeniu przez −1
−2a5−3r=−30
2a5+4r=27 dodajemy
r=−3
13 maj 22:50