help me
poziomka: Które z podanych ciągów są ciągami arytmetycznymi?
f) a
n=
√2n
Które wyrazy ciągu (a
n) są dodatnie, jeśli:
Które wyrazu ciągu (a
n) są ujemne, jeśli:
| | n | |
O co chodzi z ty wzorem Sn= |
| |
| | Un+1 | |
13 maj 20:09
sushi:
a samej nic a nic ?
13 maj 20:39
Lech: | | 10 −n | |
c) an > 0 ⇔ |
| > 0 ⇔(10−n)(3 n −16) >0 i n = N+ ⇒ n= < 6, 9 > |
| | 3n−16 | |
Czyli : a
6 , a
7 , a
8 , a
9 , sa to wyrazy ciagu dodatnie .
13 maj 20:40
octopus: @sushi z tymi przykładami z zadania miałam problem po prostu
13 maj 20:41
sushi:
do pierwszej części zadania brakuje pozostałych wariantów, bo "f" na pewno nie jest c.
arytmetycznym
zapisz całą treść " o co chodzi z tym wzorem na Sn"
13 maj 20:44
octopus: Pytanie brzmi który z ciągów jest ciągiem arytmetycznym, skoro ten nie jest to te zadanie bylo
tak zrobione że padło na f).
Nie mam żadnej treści tylko chcę wiedzieć co dzięki temu wzorowi mogę obliczyć
13 maj 20:49
sushi:
| | n | |
skąd jest ten wzór Sn= |
| |
| | n+1 | |
13 maj 20:51
Lech: Wykazac , ze ciag an = 3n −5 jest ciagiem arytmetycznym :
an+1 = 3(n+1) −5 = 3n−2
a(n+1} − an = ( 3n −2) − (3n−5) = 3 = const., czyli jest to ciag arytmetyczny .
13 maj 21:35
Basia:
@
sushi
Może być takie zadanie: (oczywiście niekoniecznie)
| | n | |
Wyznacz wzór ogólny ciągu wiedząc, że Sn = |
| |
| | n+1 | |
Wtedy
| | n | | n−1 | | n2−(n−1)(n+1) | | 1 | |
an = Sn−Sn−1 = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | n+1 | | n | | n(n+1) | | n(n+1) | |
13 maj 22:11