Oblicz wartości wyrażeń bez użycia kalkulatora i tablic wartości funkcji tryg
Ghost: Oblicz wartości wyrażeń bez użycia kalkulatora i tablic wartości funkcji trygonometrycznych:
a) sin
2 135 stopni − cos 60 stopni
c) sin28 * cos62 + cos28 * sin62
Przykład a) oraz c) zrobiłem w a) wyszło mi 0 a w c) 1 prosiłbym więc o sprawdzenie i wykonanie
b) bo kompletnie nie wiem jak to zrobić
13 maj 20:00
sushi:
b) zamien cosinusa na sinusa
13 maj 20:40
Ghost: A co zrobić z tg?
14 maj 07:50
sushi:
czy przykład jest dobrze przepisany− czy czegoś nie brakuje, bo inaczej wychodzi słabo
14 maj 19:54
pikachu: cos35 * cos40 + cos130 * sin395
6 sty 13:15
6 sty 13:46
janek191:
cos 130o = cos ( 90o + 40o) = − sin 40o
6 sty 13:48
janek191:
sin 395o = sin 35o
6 sty 13:49
janek191:
= cos( 35o + 40o) = cos 75o
6 sty 13:52