pochodna funkcji
matfiz: Oblicz z definicji wartość pochodnej funkcji f(x)=
√x w punkcie x
0=4.
| | f(x0+h)−f(x0) | |
Podstawiłam do definicji: f'(x0) = limh→0 |
| . |
| | h | |
| | √4+h−2 | |
Ostatecznie wyszło mi limh→0 |
| . |
| | h | |
Wyjmowanie h nic mi nie daje, bo prawidłowa odpowiedź to 1/4. Mógłby mi ktoś pomóc?
13 maj 18:54
Basia: pomnóż licznik i mianownik przez
√4+h+2
dostaniesz
| | 4+h−4 | | h | |
limh→0 |
| ) = limh→0 |
| = |
| | h(√4+h+2 | | h(√4+h+2) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limh→0 |
| = |
| = |
| |
| | √4+h+2 | | √4+0+2 | | 4 | |
13 maj 18:59
matfiz: Ugh, rzeczywiście. Jak mogłam zapomnieć, to chyba znak, że na dzisiaj dość. Dziękuję bardzo,
miłego dnia!
13 maj 19:00