Wyznacz liczbę rozwiązań równania z niewiadomą x w zależności od parametru m.
signumy: Na podstawie wykresu odpowiedniej funkcji wyznacz liczbę rozwiązań równania z niewiadomą x, w
zależności od wartości parametru m, gdzie m∊ R.
√|x| + 1 = m2
Zależy mi przede wszystkim na rozpisaniu kroków jak się za to zabrać i jak narysować
13 maj 18:37
PW: Jakie znowu "rozpisanie kroków". To juz jakaś choroba.
13 maj 18:41
signumy: Dobrze to jak mam w takim razie zacząć rysować √√|x|+1? Od czego się zabrać? Od końca?
13 maj 18:44
iteRacj@: to przyszło z kursów tańca, tam wszystkim jest potrzebne "rozpisanie kroków"
i potem tańczą z kartką
13 maj 18:46
Basia:

narysować y=
√x dla x≥0
potem symetria względem osi OY
√|x|=0 dla jednego x=0
dla pozstałych a>0 masz zawsze dwa rozwiązania
dla a<0 brak rozwiązań
czyli:
m
2−1<0 ⇔ m∊(−1;1) ⇒ 0 rozwiązań
m
2−1=0 ⇔ m=−1 lub m=1 ⇒ 1 rozwiązanie
m
2−1>0 ⇔ m∊(−
∞;−1)∪(1;+
∞) ⇒ 2 rozwiązania
13 maj 18:46
signumy: Dziękuję Basia

Przynajmniej jest ktoś, kto używa tego forum zgodnie z przeznaczeniem

Bardzo mi pomogłaś
13 maj 18:48
Basia: a to jest w końcu
√|x| + 1 czy
√|x|+1
bo raz piszesz tak, a drugi raz inaczej
13 maj 18:48
signumy: ta pierwsza opcja, ale już chyba wiem o co chodzi
13 maj 18:49
Basia: no to tak jest zrobione
13 maj 18:50
signumy: Dzięki raz jeszcze
13 maj 18:50