Algorytm ciągu
Mateo:
Mam taki ciąg 108, 85, 80, 108, 111, 116, 71, 92, 120?
Czy w tym ciągu można znaleźć algorytm?
13 maj 16:47
Basia: Jeżeli nawet tak to jakiś bardzo skomplikowany chyba
13 maj 18:18
Adamm:
algorytm
najpierw wypisujemy te wyrazy które są w ciągu
następne wyrazy konstruujemy jako zera
bardzo łatwy algorytm
13 maj 18:21
Basia: chyba nie całkiem o to chodziło
13 maj 18:27
Adamm: To o co chodziło?
13 maj 18:31
Basia: O jakiś związek między tymi wyrazami.
Potocznie mówiąc o to czy da się ten ciąg opisać jakimś wzorem.
13 maj 18:36
czarodziej: 153 będzie następne jak dobrze widze..
13 maj 18:36
Adamm: No przecież to zrobiłem...
13 maj 18:37
PW: Mateo cały czas szuka "magicznej formuły", która pozwoli na podstawie kilku wyrazów ciągu
określić następny. Musze chyba podpowiedzieć (bo jeszcze tego nie rozważał) aproksymację
wielomianem. Co będzie jednak, gdy taki wielomian skonstruujemy i okaże się, że nie spełnia
wymagań, bo Mateo zaraz powie, że dziesiąty wyraz ma być równy 47, a nie jest?
13 maj 18:39
Basia: chyba Cię nie rozumiem; o czymś takim myślisz?
a1=108
a2 = 85
wypisujesz do a9
dla n≥10 an=0
13 maj 18:40
Mateo: Czarodziej masz racje z 153 jak do tego doszles?
13 maj 21:14
Mateo:
Czarodziej, napisz jak do tego doszedłeś?
13 maj 21:18
Mateo:
A może ktoś wie jak czarodziej doszedł do tego?
13 maj 21:36
Pytający:
Magicznie.
13 maj 21:44
Mateo:
Proszę o wyjaśnienie, błagam.
Czy to czasami nie jest tak: (7192,120)3 = 372023843149,7361 −−−>
3√372023843149,7361 =7192.119999995252 a to 153 będzie tutaj się znajdować −−> 95252?
Jeśli tak to tę metodę rozwiązania już znam.
13 maj 21:49
Mateo: ?
14 maj 15:00
Mateo: Skąd użytkownik
czarodziej wiedział że następna to 153? Jak to obliczył? Wie ktoś?
14 maj 15:07
Blee:
Z powietrza sobie wziął tą liczbę ... człowieku −−− to co robisz to jest bliżej nie określona
zgadywanka
14 maj 15:32
Mateo: Hmm, to czemu napisał "...jak dobrze widze" więc chyba coś musiał przeliczyć, hm?
14 maj 15:37
Mateo: @czarodziej, odpowiedz proszę
14 maj 20:43
Adamm:
9|108
17|85
więc
9*17=153 − następna liczba
14 maj 20:52
wróż_Maciej: 108−85+80−108+111−116+71+92=153
14 maj 21:14
wróż_Maciej: 120 zatrzymałem dla siebie
14 maj 21:14
czarodziej: Zażartowałem tak tylko
14 maj 21:23
czarodziej: Może napisz skąd masz ten ciąg i po co ci to wiedzieć? Moze na innym etapie gdzieś sie
pomyliles czy cos
14 maj 21:28
Mateo: @Adamm, a skąd to 9 i 17?
14 maj 21:39
czarodziej: Zamiast zadawać kolejne pytania moze sam odpowiesz?!
14 maj 21:43
Adamm: Powiedzmy że nie tylko czarodzieje potrafią czarować
14 maj 22:06
Mateo: Napisz @Adamm skąd te liczby 9 i 17 proszę i zamykamy temat
14 maj 22:09
mat: ze zbioru liczb naturalnych
14 maj 22:11
Adamm:
druga z kolei liczba pierwsza która dzieli 108 to 3
z 85 mamy 17
zauważ że i 32 dzieli 108
ale już 17 nie dzieli 85
więc wychodzi nam że
17*32=153 to nasza szukana liczba
14 maj 22:12
wróż_Maciej:
ogólnie to zmiany na parze JPYIDR , Mateo nie licz na zyski, choć i tutaj może się coś
zmienić
14 maj 22:38
Mariusz:
Jeśli bawimy się programowaniem to znajdowanie wzorków pozwala zaoszczędzić pamięć
Matteo jeśli chodzi ci o obliczanie pierwiastków trzeciego stopnia to
istnieje w miarę łatwy sposób oparty na wzorach skróconego mnożenia i pozycyjnym zapisie liczb
i nie musisz zgadywać kolejnych wyrazów ciągu
Czy w tym ciągu można znaleźć algorytm
Algorytm Adama jest najłatwiejszy ale za to nie wyeliminowalibyśmy
potrzeby użycia tablicy czy typu wyliczeniowego
Czasami może zadziałać taki algorytm
Wybierasz sobie losowo wyraz ciągu
Szukasz zależności między poprzednimi wyrazami ciągu
Jeśli wybrany wyraz i następne podane wyrazy spełniają znalezioną zależność
to ta zależność wraz z poprzednimi wyrazami to twój wzór
19 maj 09:42
Mateo:
@Mariusz ciekawie piszesz.
A w tym ciagu jaka jest nastepna liczba
−−−>104, 94, 118, 79, 97, 84, 89, 147, 127, 83, 120... ?
Robiac wedlug wzoru @Adamm to chyba nie wyjdzie liczba 3 cyfrowa tym razem, poradzisz @Mariusz?
20 maj 21:21
Mateo: druga z kolei liczba pierwsza która dzieli 104 to 13
natomiast przez 94 to 17
43*132 = 7267, to jest liczba 4 cyfrowa, coś tu nie pasuje.
20 maj 21:27
Mateo: Mógłbyś @Mariusz wtajemniczyć mnie w ten sposób oparty na wzorach skróconego mnożenia i
pozycyjnym zapisie liczb i obliczyć według tego powyższy przykład? Bo nie bardzo rozumiem.
Proszę
20 maj 21:39
Mariusz:
Nie jest aż tak łatwo znaleźć taką zależność w losowym ciągu
Ja swego czasu podałem dwa przykłady ciągów
Przykład ciągu z tabeli rozmiarów obuwia
a78 = 25.0
a79 = 25.4
a80 = 25.7
a81 = 26.0
a82 = 26.4
a83 = 26.7
a84 = 27.0
a85 = 27.4
a86 = 27.7
Do tego ciągu sposób z 19 maj 2018 09:42
będzie pasował
Przykład ciągu który powstał z analizy tabel z kalendarzem
a1 = 0
a2 = 1
a3 = 1
a4 = 2
a5 = 5
a6 = 6
a7 = 2
a8 = 3
a9 = 4
a10 = 0
a11 = 1
a12 = 4
Tutaj trzeba nieco innego podejścia
20 maj 21:41
Mateo: Chodzi o ten przykład z ciągiem −−−>104, 94, 118, 79, 97, 84, 89, 147, 127, 83, 120... ?
20 maj 21:41
Mariusz:
Mateo chodzi ci o to aby pokazać ci jak obliczać pierwiastek trzeciego stopnia ?
Będziesz mógł go sobie przećwiczyć na trzecim prawie Keplera
20 maj 21:44
Mateo: A ten ciąg −−> 104, 94, 118, 79, 97, 84, 89, 147, 127, 83, 120..Jaka liczba Twoim zdaniem może
być kolejna?
20 maj 21:46
wróż_Maciej: 48 , 168
20 maj 21:53
Mariusz:
Chcesz aby ten ciąg był związany z obliczaniem pierwiastka trzeciego stopnia ?
Ja nie widzę związku między tymi wyrazami ale stosując sposób z poprzednimi wyrazami
pewnie jakiś udałoby się dopasować
Interpolacja wielomianowa może się przydać do znajdowania przybliżonej
wartości w punktach pośrednich do znajdowania wzory funkcji raczej się nie przydaje
Jeśli chcesz to mogę ci pokazać jak obliczać pierwiastek trzeciego stopnia
W systemie pozycyjnym liczbę możesz zapisać tak
l = 10a+b
(10a+b)3 = 1000a3+300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3 − 1000a3 =300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3 − 1000a3 =(300a2+30ab+b2)b
(10a+b)3 − 1000a3 =((300a2+b2)+30ab)b
Pierwiastkowaną liczbę dzielisz na trzycyfrowe grupy
Znajdujesz taką cyfrę aby różnica trzycyfrowej grupy najbardziej na lewo i sześcianu
była jak najmniejsza ale dodatnia
Różnicę tą nazywasz resztą
Do reszty dopisujesz następną trzycyfrową grupę
Na boku wykonujesz takie operacje jak
Do potrojonego kwadratu aktualnego przybliżenia dopisujesz kwadrat cyfry następnego
przybliżenia
a następnie do tego dodajesz potrojony iloczyn aktualnego przybliżenia oraz
cyfry następnego przybliżenia z dopisanym zerem
Tak otrzymaną liczbę mnożysz przez cyfrę następnego przybliżenia
i odejmujesz ją od aktualnej reszty otrzymując resztę następnego przybliżenia
Powyższe kroki powtarzasz aż otrzymasz resztę równą zero
bądź wystarczającą liczbę cyfr przybliżenia
20 maj 22:24
Mateo: Ciekawe. Muszę nad tym pomyśleć. @Mariusz, czy nastepna liczba to 48? Tak jak pisze
@wrozMaciej?
20 maj 22:54
Mariusz:
Maciej wymyślił te liczby bez szukania związku z podanymi wyrazami ciągu
Tutaj nie widać związku między wyrazami w przeciwieństwie do tego
pierwszego ciągu który podałem
A jeśli chcesz szukać tego ciągu obliczając pierwiastek trzeciego stopnia to
podałem jak go liczyć
21 maj 00:09
Mateo:
Ok, dziękuję Tobie za chęć pomocy.
Pierwiastek trzeciego stopnia, to chodzi o to że bierzemy trzy liczby z ciągu
dowolne np, 104, 94, 118.. i podnosimy to potegi 3, (10494,118)
3 = 1155680618131,101 −−−>
obliczamy teraz pierwiastek trzeciego stopnia z tej liczby −−−>1155680618131,101, o to chodzi?
Jeśli nie to proszę podaj przykład jak to się liczby z tym pierwiastkiem, prawem Keplera, plis
21 maj 15:43
Mariusz:
3√104≈4.7026
64
40'000 |(4849+120*7)*7
39823
177'000 | (662700+1410*0)*0
177'000'000 | (66270004+14100*2) *2
132'596'408
44'403'592'000| (6632641236+141060*6)*6
Z prawa Keplera możesz sobie wziąć przykłady do przećwiczenia liczenia tego pierwiastka
21 maj 20:46
Mateo:
No ok, a czy przy użyciu prawa Keplera można wyliczyć kolejną liczbę w ciągu? Np. ten ciąg
104, 94, 118, 79, 97, 84, 89.. ? Można to wyliczyć tym Prawem, czy to jest możliwe? Dużo mi
napisałeś
ale ja z matmy nie wszystko rozumiem więc wybacz że się powtarzam.
22 maj 19:44
Mila:
Mateo chcesz złamać szyfr Enigmy?
22 maj 20:44
PW: Raczej interesują go spekulacje giełdowe − kursy walut (patrz wpis wróża−Macieja z 14
maja 22:38).
22 maj 23:02