Ciągi.
cardi b : Dany jest ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie a1 i różnicy r. W tym ciągu dla wszystkich
naturalnych dodatnich liczb n spełniony jest warunek S2n=2Sn. Wykaż, że jest to ciąg
stały.
13 maj 16:41
PW: S2n−Sn=Sn
Lewa strona jest sumą n wyrazów ciagu arytmeycznego o pierwszym wyrazie an+1 i różnicy r
Prawa strona jest sumą n wyrazów ciągu arytmetycznego o pierwszym wyrazie a1 i różnicy r.
Wynika stąd, że a1=an+1, co kończy dowód (różnica r musi być zerem).
13 maj 16:47
cardi b : Bardzo dziękuję za pomoc!
13 maj 19:40