Ice Tea: Dane jest równanie:
a(a
2−1)=2b
2
Przykładowa para liczb spełniająca to równanie to:
lub
Wykaż, że niemożliwe jest znalezienie dwóch dodatnich naturalnych liczb a i b które spełnią to
równanie.
12 maj 20:29
Ice Tea: MOJE OBLICZENIA
a(a+1)(a−1) = 2b2
Lewa strona − podzielna przez 6
Prawa strona − podzielna przez 2
12 maj 20:29
Basia: podzielność przez 2 i 6 nie wykluczają się wzajemnie
12 maj 20:34
Ice Tea: I właśnie dlatego szukam rozwiązania tego zadania, bo nic innego nie jestem w stanie wymyślić
12 maj 20:35
jc:
a(a2−1)=2b2
Osobno rozpatrujesz parzyste a, osobno nieparzyste.
Rozpatrzę tylko drugi łatwiejszy przypadek (w pierwszym brak rozwiązań).
a i a2−1 są względnie pierwsze.
Każda z liczb a, (a2−1)/2 musi być kwadratem.
a=r2, b=tr, r2(r4−1)=t2r2
r4−1=t2 lub r=0.
(r2−t)(r2+t)=1
jedyne rozwiązanie r=1, t=0.
Pierwszy przypadek jest podobny.
12 maj 20:55