1 LO zadanie z geometrii
Sandra: Udowodnij że każdy z dwóch odcinków, na które dwusieczna kąta wewnętrznego dzieli przeciwległy
bok jest krótszy od tego boku trójkąta, z którym ma wspólny koniec
12 maj 20:22
Sandra: Dowód ma być na symbolach
12 maj 20:33
Mila:
![rysunek](rys/139715.png)
Z. AD
→dwusieczna kata A w ΔABC
T. e<b i f<c
1)
Z tw. o dwusiecznej kąta wewnętrznego w trójkącie:
b*f=e*c i e=a−f
b*f=(a−f)*c⇔b*f=a*c−f*c
b*f+f*c=a*c
f*(b+c)=a*c
| a*c | | a*c | |
2) f= |
| i b+c>a⇔f< |
| =c ( zmniejszono mianownik ułamka , a>0,b>0 ,c>0) |
| b+c | | a | |
⇔
f<c
| a*b | | a*b | |
3) e= |
| i b+c>a⇔e< |
| =b⇔ |
| b+c | | a | |
e<b
=====================================
12 maj 21:07
Mila:
12 maj 21:48
Sandra: Wielkie dzięki
12 maj 22:20
Blee:
Można było także inaczej:
Nie wprost (posiłkujemy się wcześniejszym wykresem)
Niech b<e
1) Z tw. o dwusiecznych:
b | | c | |
| = |
| ⇒ c < f (tutaj sprzeczność mamy przy założeniu b<e i c>f) |
e | | f | |
czyli b+c < e+f = a <−−− niespełniona nierówność trójkąta
sprzeczność
12 maj 23:24
Sandra: Mila, mogłabyś mi wytłumaczyć skąd wyznaczyłaś, że e=a*b/b+c?
13 maj 13:25
Mila:
| a*c | | a*(b+c)−a*c | |
e=a−f=a− |
| = |
| = |
| b+c | | b+c | |
13 maj 17:39
Sandra: Dziękuję bardzo 😊
14 maj 09:49
jc:
![rysunek](rys/139738.png)
p, b, q = kąty
AB ≤ BD ⇒ p ≥ q
180 = p+q+b ≥ 2p + b
(sprzeczność, 2 kąty trójkąta A, B,C muszą mieć mniej niż 180).
Przy okazji, dziękuję Milu za zapoznanie mnie z nowym twierdzeniem
14 maj 13:38