Ice Tea: Dlaczego 00 nie określa na to żadnej liczby? Jakie jest tego logiczne wytłumaczenie?
12 maj 20:22
jc: Przyjmuje się, że 0
0=0. Umowa z niczym się nie kłóci, a jest wygodna.
Inaczej trzeba by pisać np. tak:
| | xn | |
ex = ∑n=0∞ |
| dla x≠0, oraz e0=1. |
| | n! | |
itd. Byłoby to bardzo niewygodne.
| | | |
Podobnie ze wzorem (a+b)n = ∑k | akbn−k. |
| | |
Trzeba by zaznaczać, że wzór traci sens dla a =0 lub b = 0.
12 maj 20:39
Basia:
mniej więcej dlatego, że można znaleźć różne ciągi a
n,b
n oba zbieżne do 0
a granica a
nbn będzie inna dla jednej takiej pary, inna dla drugiej, a jeszcze inna dla
trzeciej
| | 1 | |
na przykład limn→+∞( |
| )1/n = 1 |
| | n | |
12 maj 20:43
Adamm: 00=1
12 maj 20:44
Adamm: @jc
12 maj 20:44
jc: dziękuję Adammie, oczywiście miało być 00=1.
12 maj 20:56
jc: Równość 00=1 nie ma nic wspólnego z granicami.
Czy coś dziwnego, że pewne twierdzenia o granicach wymagają jakiś założeń?
12 maj 21:00
Basia: a nie wiem; przeczytałam co chciałam; myślałam rzecz jasna o symbolu nieoznaczonym
12 maj 21:58
jc: Nie raz widziałem takie skojarzenia na Forum. Cóż, ja symbole nieoznaczone poznałem dopiero
niedawno, więc takich skojarzeń nie mam.
Właściwie nie bardzo wiem, po co one są. Po to, aby przypominać o założeniach?
Więcej z tego szkody, niż pożytku. Studenci np. kończą rachunek pisząc ∞−∞.
12 maj 22:28
Basia: no chyba po to są, żeby student wiedział, że ten rachunek jest do niczego
12 maj 22:30
PW: Ice Tea, 0
0 nie określa żadnej liczby, bo nie ma definicji.
Nie ma definicji, bo nie ma takiej potrzeby.
| | 57 | |
1= |
| =57−7=50=(z definicji)=1 wynik zgodny z tym czego oczekujemy. Zasadne było |
| | 57 | |
przyjęcie definicji
x
0=1.
dla wszystkich x≠0.
Poprawność dzielenia sprawdza się mnożeniem przez mianownik:
5
7=5
7.5
0
− zdanie prawdziwe.
Gdyby chciał rozumowanie z przykładu rozciągnąć na zero i przyjąć 0
0=1, to sprawdzenie poprzez
mnożenie wyglądałoby tak"
0
0=0
0.1
− niby prawda, ale brak potrzeby definiowania wyniku dzielenia
(operacja jest "nielegalna"− dzielenie przez zero) spowodował, że zrezygnowano z definiowania
0
0.
Podsumowanie: Patrz pierwsze zdanie.
13 maj 18:27
jc: PW, jednak wygodnie jest przyjąć, że 0
0=1.
Chociażby ze względu na wzory:
Gdyby nie ta umowa, trzeba wy wydzielać krańcowe wyrazy lub zastrzegać,
że w przypadku x=0, a=b lub b=0 obowiązuję inne wzory.
W niczym to nie przeszkadza, a bardzo ułatwia.
13 maj 19:59
jc: Dodam, że Python, gnuplot, javascript bez oporów liczą 00 podając jako wynik liczbe 1.
13 maj 20:05
Lech: Uzasadnienie ze: 0
0 =1
| xk | |
| = xk−k = x0 =1 , dla x≠ 0 |
| xk | |
| | 0k | |
Czyli : 00 = 0k − k = |
| = 1 |
| | 0k | |
13 maj 20:20
jc: Drugi wzór z pierwszego nie wynika (przecież x≠0).
13 maj 20:25
Lech: Pierwszy wzor jest definicja , drugi tylko pomocnym uzasadnieniem ?
13 maj 20:31
Ice Tea: Dziękuję
14 maj 01:44