Szereg gemetyczny
julia.lewandowska: Zapisz ułamki w postaci ilorazu liczb całkowitych.
(szereg geometryczny)
0,2999...
12 maj 13:30
Jerzy:
100x = 29,9999....
10x = 2,9999....
90x = 27
x = 27/90
12 maj 13:44
Michał: Metoda z szeregiem geometrycznym:
0,2999...=0,2+0,09+0,009+0,0009...
0,09+0,009+0,0009+...=S
a
1=0,09
| | a1 | | 0,09 | | 0,09 | | 9 | | 1 | |
S= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1−q | | 1−0,1 | | 0,9 | | 90 | | 10 | |
0,2999...=0,2+S
| | 2 | | 1 | | 3 | |
0,2999...= |
| + |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
12 maj 16:10