Przekształcenie ortogonalne
wit: Wyznaczyć przekształcenie ortogonalne sprowadzające formę kwadratową
do postaci kanonicznej 2x1x2 −6x1x3−6x2x4+2x3x4 .
11 maj 22:11
jc: No to musisz znaleźć wektory własne macierzy formy kwadratowej:
[ 0 1 −3 0]
[ 1 0 0 −3]
[−3 0 −3 1]
[ 0 −3 1 0]
11 maj 22:23
jc: Coś pomyliłem.
[ 0 1 −3 0]
[ 1 0 0 −3]
[−3 0 0 1]
[ 0 −3 1 0]
1
1
1
1
wartość wł. = −2
Szukaj dalej.
11 maj 22:26
wit: Obliczyłem wektory własne i wychodzi +/−2*21/2 i +/−101/2, a w odpowiedziach jest coś
innego
11 maj 22:29
jc:
1
1
−1
−1
wartość własna = 4
1
−1
1
−1
wartość własna = −4
1
−1
−1
1
wartość własna = ? (sprawdź)
Szukana macierz =
1 1 1 1
1 1 −1 −1
1 −1 1 −1
1 −1 −1 1
(podzielona przez 2)
Sprawdź

mogłem coś pomylić.
11 maj 22:32
wit: Dobrze, ale jak to zrobiłeś?
11 maj 22:38
jc: Naprawdę dobrze?
Po prostu zgadywałem.
1 1 1 1
1 −1 1 −1
1 1 −1 −1
1 −1 −1 1
Tak jest ładniej, to macierz Hadamarda (ta pierwsza zresztą też)
11 maj 22:42
wit: Ok, dziękuję bardzo za pomoc
11 maj 22:44