Pochodna funkcji
793255: Czemu funkcja f(x)=lxl jest ciągła ale nie jest różniczkowalna ?
11 maj 20:58
Adamm:
Jest ciągła z przyczyn oczywistych
a nie jest różniczkowalna, bo pochodna w zerze nie istnieje
11 maj 21:04
Lech : Poniewaz dla x≥ 0 , f(x) = x , f '(x) = 1
dla x< 0 , f(x) = −x , f '(x) = −1
11 maj 21:07
Adamm:
Jeśli chcemy być bardziej szczegółowi, to f'(x)=1 dla x>0
11 maj 21:08
Lech : Tak Adamm masz racje ,blad w druku !
11 maj 21:10
Blee:

albo jak wolisz 'ilustracyjnie':
Interpretacja geometryczna wartości pochodnej (w punkcie) to tanges kąta nachylenia stycznej
wykresu tejże funkcji w tymże punkcie.
Teraz narysujmy f(x) = |x|
i jak łatwo zauważyć, dla x=0 mamy nieskończenie wiele stycznych do tegoż wykresu.
Dlatego właśnie, funkcja f(x) = |x| nie jest różniczkowalna w całej swojej dziedzinie.
11 maj 21:16