Diagonalizowalnosc macierzy
Julcia: Jeśli mam macierz
4 2 −1
−2 0 1
2 2 1
to jak sprawdzic czy jest diagonalizowalna?
11 maj 18:29
jc:
1. Znajdź wielomian charakterystyczny.
2. Sprawdź czy ma pierwiastki wielokrotne (jeśli nie ma, to można zdiagonalizować,
choć mogą być potrzebne liczby zespolone)
3. Jeśli ma to, to je usuń i podstaw macierz. Jeśli wyjdzie zero, to można diagonalizować,
w przeciwnym wypadku nie można.
11 maj 18:48
jc:
f(x)=−(x−1)(x−2)2
g(x)=(x−1)(x−2)
Sprawdź, czy g(macierz)=0.
Jeśli tak, to można zdiagonalizować, jeśli nie, to nie można.
11 maj 18:51
Julcia: jesli rozwazam nad cialem R i jest tylko 1 wartosc wlasna to z automatu pisze ze nie jest
diagonalizowalna?
11 maj 19:08
Julcia: i o co chodzi z usuwaniem tych pierwiastkow wielokrotnych?
11 maj 19:09
jc: Wielomian f=(x−1)(x−2)2 ma pierwiastek podwójny. Wielomian g=(x−1)(x−2)
ma te same pierwiastki, co wielomian f, ale nie ma pierwiastków wielokrotnych.
Macierz M=
1 0
0 1
ma wielomian charakterystyczny = (x−1)2
Wielomian h(x)=x−1 nie ma już pierwiastków wielokrotnych. h(M)=0.
M można zdiagonalizować (właściwie już taka jest).
K=
1 1
0 1
Wielomian chakterystyczny = (x−1)2. h(x)=x−1, ale
h(K)=
0 1
0 0
≠ 0
K nie można zdiagonalizować.
11 maj 19:27
Julcia: a jeszcze jakbys mogl to wytlumaczyc bo nie za bardzo zapis rozumiem. "Sprawdź, czy
g(macierz)=0"
na tym przykladzie z "K" możesz
11 maj 19:36
jc:
Trochę ciekawszy przykład.
g=x
2−3x+5
g(K)=K
2 − 3K + 5I
Po prostu za x podstawiasz macierz.
I oznacza macierz jednostkową.
11 maj 19:49
Benny: Czy to ma związek z twierdzeniem Cayleya−Hamiltona i wielomianem minimalnym?
12 maj 11:44
jc: Tak, z tw. C−H wynika, że wielomian minimalny dzieli wielomian charakterystyczny.
Mamy tw. macierz jest diagonalizowalna ⇔ wielomian minimalny nie posiada pierwiastków
wielokrotnych.
12 maj 11:56
jc: Implikacja w prawo jest oczywista. W lewo musimy trochę popracować.
12 maj 11:58
Julcia: Aaa to pierwszy raz widze to twierdzenie, czyli w skrócie podstawiam do wielomianu minimalnego
macierz którą rozważam czy jest diagonalizowalna i jesli nie wyjdzie macierz Zerowa to znaczy
że jest, jesli nie wyjdzie zerowa to nie jest diagonalizowalna?
12 maj 16:21
jc: Julcia, trochę inaczej. M jest z definicji wielomianem pierwiastkiem wielomianu minimalnego.
Patrzymy, czy wielomian minimalny ma pierwiastki wielokrotne.
Łatwiej jednak postępować inaczej.
Wielomian minimalny dzieli wielomian charakterystyczny.
Można inaczej.
Wystarczy wziąć wielomian, który ma te same pierwiastki, co wielomian
charakterystyczny, ale nie ma pierwiastków wielokrotnych
i sprawdzić, czy M jest pierwiastkiem takiego wielomianu.
Stosuj schemat z mojego pierwszego wpisu.
Jak z f uzyskać g, takie, że g|f i g nie ma pierwiastków wielokrotnych?
Np. tak h=nwd(f,f'), g=f/h.
Jak chcesz sobie o tym poczytać, poszukaj książki Sawyera
Droga do matematyki współczesnej.
Łatwiejszej książki nie znajdziesz.
12 maj 16:59
Julcia: Dzięki za pomoc
12 maj 17:30