Równanie różniczkowe
Anka: Obliczyć równanie rozniczkowe:
y'x=2y2lnx−y
Skorzystac że wzoru: y=e−∫p(x)dx (∫g(x)e∫p(x)dx dx+C)
11 maj 16:39
Jerzy:
Wzór , który podajesz , stosuje się do równań liniowych niejednorodnych,a to nie jest.
Popatrz jeszcze raz uważnie na treść zadania.
11 maj 17:36
11 maj 19:40
Mariusz:
Z podanego wzoru można skorzystać dopiero
po podstawieniu sprowadzającym to równanie do liniowego niejednorodnego
Nie trzeba jednak sprowadzać do liniowego bo równanie Bernoullego
można rozwiązywać jak równanie liniowe niejednorodne pierwszego rzędu
Równanie liniowe niejednorodne pierwszego rzędu jest
przypadkiem szczególnym równania Bernoulliego
Tutaj masz sytuację nieco bardziej ogólną ale sposoby rowiązywania
równania liniowego nadal działają na równanie Bernoulliego
12 maj 10:35
jc:
(xy)' = 2 (xy)
2 (ln x)/x
2
| | 1 | | ln x | |
[ |
| ]' = − 2 |
| , prawą stronę całkujesz przez części |
| | xy | | x2 | |
12 maj 10:52
12 maj 10:54