zadanie optymalizacyjne
yung kiki: Przez punkt P (1,9) poprowadzono prostą o współczynniku kierunkowym ujemnym tak, że suma
długości odcinków, które ta proste odcięła na osiach układu współrzędnych, jest najmniejszą.
Wyznacz równanie tej prostej.
11 maj 15:21
yung kiki: prosiłbym o bardzo szczegółowe wyjaśnienie
11 maj 15:22
jc: To ciekawe zadanie.
Prosta przechodząca przez punkty (p,0) i (0,q) opisana jest równaniem: x/p + y/q=1.
Wiemy, że na tej prostej leży punkt (a,b).
Szukamy więc takich p,q, spełniających równanie a/p+b/q = 1,
dla których suma p+q jest najmniejsza.
Próbuj dalej sam.
−−−
Przy okazji, zadanie zapewne pochodzi z bardzo starej książki. Dziś nikt tak dziwnie
nie pisze, mam na myśli P(1,9). Już lepiej wyglądałby zapis (P,1,9) lub współrzędna(P)=(1,9),
choć ja napisałbym po prostu P=(1,9).
11 maj 16:38
Aleks: Prosta y=ax+b przechodzi przez punkt P, wiec możesz uzależnić b od współczynnika kierunkowego
11 maj 16:39
jc:
u=(√a/p, √b/q)
v =(√p,√q)
(uv)2 ≤ u2 v2, równość tylko dla wektorów równoległych.
(√a+√b)2 ≤ (a/p + b/q)(p+q)
Czyli minimalna suma p+q równa jest (√a+√b)2 = (1+3)2=16.
11 maj 16:58
Adamm:
jc, przeciętny licealista nie zna nierówności Schwarza, więc jeśli podajesz mu rozwiązanie
z tą nierównością, to może warto przynajmniej wspomnieć nazwę
11 maj 17:03
jc: No dobra, zostało jeszcze wyznaczenie p,q.
√p=k√a/p
√q=k√b/q
p=k√a
q=k√b
1 =a/p+b/q= (√a+√b)/k
k=4
p=4, q=4/3
Równanie prostej: x+ y/3=4
11 maj 17:04
jc: Adamm, szkoda, bo to ładna i ważna nierówność.
11 maj 17:06
Adamm: I dosyć prosto się ją dowodzi
11 maj 17:10
yung kiki: czuje się delikatnie mówiąc trochę głupio, bo nie rozumiem wykonania tego zadania z
wykorzystaniem nierówności Schwarza, ma ktoś inna propozycję?
11 maj 21:39
yung kiki: y=ax+b
9=a+b
b=9−a, czyli z tego wynika, że punkt B ma współrzędne (0,9−a) i konieczne jest założenie
a∊(−9,0)
y=ax+9−a
| | a−9 | | −a2+10a−9 | |
f(a)=9−a+ |
| = |
| |
| | a | | a | |
f"(a)=0, gdy a
2−9=0
a=−3 v a=3, ale a=3 nie spełnia założenia
y=−3x+9+3
y=−3x+12
11 maj 22:00
jc: Jak chcesz tak liczyć, to możesz od razu napisać
y = a(x−1)+9
Punkty przecięcia z osiami: (0,9−a), (1−9/a,0).
f(a) = 10 − a − 9/a
f'(a) = −1 + 9/a2, f'(a)=0 ⇔ a=±3
11 maj 22:48
jc: Lepiej byłoby tak dokończyć. a<0.
f(a)=10−3(a/3+3/a)≥10+6=16, przy czym minimum mamy dla a=3.
(bez żadnych pochodnych)
11 maj 22:55