Geometria
Lolek: Dany jest czworokąt abcd. Punkty K i L są odpowiednio środkami boków bc i cd. udowodnij że suma
pół trójkątów abk i adl jest większa od pola trójkąta AKL
11 maj 10:29
Blee:

Jako, że punkt K jest środkiem BC to:
P
ΔABK = P
ΔAKC (ta sama podstawa i ta sama wysokość) <−−− odpowiednie tw. o środkowej
analogicznie
P
ΔADL = P
ΔADC
Zatem:
P
ΔABK + P
ΔADL = P
ΔAKC + P
ΔADC = P
ΔAKL + P
ΔKLC > P
ΔAKL
c.n.w.
11 maj 10:41
Lolek: Dlaczego ΔADL = ΔADC ?
11 maj 11:01
Blee:
Masz trójkąt ADC i środkową AL ... ów środkowa dzieli pole trójkąt ADC na połowę i PADL =
PADC <−−− patrz odpowiednie tw. o środkowej
11 maj 11:14