Oblicz Pole trójkąta ABC. Sporządzić rysunek.
Madzia: Witam. Potrzebuję pomocy z tym zadaniem.
W trójkącie ABC o wierzchołku B(3,1) wysokości wystawione z wierzchołków A i C
zawierają się odpowiednio w prostej o równaniu x−y+2=0 i w prostej o równaniu 2x+y−6=0.
Oblicz Pole trójkąta ABC. Sporządzić rysunek.
11 maj 00:46
Basia:

prosta AB jest prostopadła do prostej k:2x+y−6=0
prosta BC jest prostopadła do prostej l:x−y+2=0
napisz równania tych prostych
punkt A jest punktem wspólnym l i pr.AB
punkt C jest punktem wspólnym k i pr.BC
rozwiązujesz odpowiednie układy równań
a = |AB|
h = d(C, pr.AB)
11 maj 01:02