najwieksza wartość funckji
matlamp: Wyznacz największą wartość funkcji f(x) =
√2x + 1 − x w jej dziedzinie.
| | 1 | |
Wyznaczyłem dziedzinę: x ≥ − |
| |
| | 2 | |
Zapisałem:
√2x + 1 − x = y ⇒
√2x + 1 = y + x
I teraz mam pytanie: czy moge to równanie podnieść do kwadratu? wtedy wychodzi wynik dobry bo
orzymujemy równanie kwadratowe z parametrem y, ale nie wiem czy taka metoda jest w tym
przypadku poprawna.
10 maj 23:41
PW: √2x+1=y+x
Lewa strona jest z definicji nieujemna, zatem rozwiązanie istnieje tylko dla takich y, że
y≥−x
− dla takich y można obie strony podnieść do kwadratu uzyskując równoważne równanie
2x+1=(y+x)2, x≥−0,5, y≥−x
10 maj 23:50
Basia: możesz dostać tzw. pierwiastki obce, bo nie ma gwarancji, że y+x jest nieujemne
wtedy z równania sprzecznego robi się równanie, które ma rozwiązanie
np.
√x=−2
x = 4
2x+1 = y2+2xy+x2
x2+(2y−2)x + (y2−1)=0
sprawdzasz dla jakich y równanie ma rozwiązanie w przedziale <−1/2; +∞)
możesz
Δ=4y2−8y+4−4y2+4 = 8−8y
8−8y≥0
y≤1
dla y=1 dostajesz x=0 czyli jest dobrze
na wszelki wypadek możesz sprawdzić inną metodą
11 maj 00:02
Basia: zgadza się; sprawdziłam inaczej; największą wartością jest y=1
11 maj 00:07
jc: Nierówność pomiędzy średnimi.
| | (2x+1)+1 | |
√2x+1 ≤ |
| = x+ 1 |
| | 2 | |
√2x+1 − x ≤ 1
Równość zachodzi tylko w przypadku 2x+1=1, czyli dla x=0.
11 maj 00:14
PW: jc jak często się zdarza tym razem też zaskakuje wyobraźnią. Lubię takie rozwiązania.
(Powiedział matlamp, który interesuje się zadaniami olimpijskimi).
11 maj 00:55
piotr: podstawienie:
√2x+1 = t
⇒
g(t) = −t2/2 + t + 1/2
11 maj 11:19