geometria
matlamp: Dany jest trójkąt o bokach długości 3, 4, 5. Tworzymy okręgi O1, O2, O3, O4, w ten sposób, że
O1 jest okręgiem wpisanym w trójkąt, każdy okrąg On+1 jest styczny zewnętrznie do On
i styczny do boków o długościach 4 i 5 (dla n = 1, 2, 3). Znaleźć sumę pól kół ograniczonych
tymi okręgami.
10 maj 21:44
matlamp: wyniki strasznie uciążliwe są tutaj, jak ktoś może to poproszę o sprawdzenie czy
10 maj 21:53
Basia:

z tw.Talesa
d − długość dwusiecznej
| | 16 | | 16*10 | |
d2 = 42+(4/3)2 = 16+ |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | |
| | 1 | | 10 | |
d12 = 12+(1/3)2 = 1+ |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | |
d−d
1 =
√10
1+r
2 =
√10r
2
1 = (
√10−1)r
2
| 1 | | d−d1 | |
| = |
| |
| r3 | | d−d1−r1−2r2−r3 | |
i tak dalej; paskudne rachunki; szukajmy prostszego sposobu
10 maj 22:18
matlamp: | | 1 | | d −d1 | | 1 | | d−d1 | |
stosunek |
| = |
| nie powinnien wyglądać tak: |
| = |
| ? |
| | r2 | | 1+ r2 | | r2 | | d−d1−r2 | |
10 maj 22:57
Basia: ani tak, ani tak
powinien wyglądać chyba tak
chyba, bo mi się w oczach mieni
10 maj 23:32