Największa wartość funkcji dwóch zmiennych na obszarze.
SEKS INSTRUKTOR: Wartość największa i najmniejsza funkcji dwóch zmiennych na obszarze.
Mam funkcję
f(x,y) = 2x3 +4x2+y2−2xy
oraz obszar
x2≤y≤4
rozbiłem to na dwie nierówności
x2≤y oraz y≤4
Narysowałem ten obszar.
to musze sprawdzić tak:
1. Czy funkcja f(x,y) ma ekstremum na tym obszarze i jak tak, to jaka jego wartość (czyli
normalnie liczę ekstremum funkcji dwóch zmiennych i sprawdzam, czy punkt który wyjdzie, będzie
w obszarze, jeśli tak to dla niego obliczam wartość
2. Wartość w punktach przecięcia się krzywej i prostej (czyli P=(−2,4) i P=(2,4))
3. Czy nie ma ekstremum na krzywej lub na prostej, jak jest to jaka wartość (czyli w tym
przypadku wyliczam z obszaru, y=4 i y=x2 i wstawiam to za y w równaniu funkcji f(x,y) i
normalnie wtedy liczę pochodną jak w zwykłej funkcji jednej zmiennej, sprawdzam czy ma ona
ekstremum, jak ma, to wyliczam współrzędną y i punkt ten wstawiam do funkcji f(x,y) i
obliczam wartość)
i jeszcze, czy jeśli jest to ekstremum, to czy ono jest na przedziale, który mnie interesuje
tzn, tylko ten który otacza obszar ( w moim przypadku punkt potencjalnego ekstremum na
"obwodzie" musi mieć x e <−2,2> oraz y e < 0,4 >
Tak powinno się takie zadanie rozwiązać, czy mam błąd w myśleniu?
9 maj 23:35
Adamm:
Inaczej
1. sprawdzasz wartości na brzegu obszaru
2. sprawdzasz punkty podejrzane o ekstrema (nie sprawdzasz czy są to faktycznie ekstrema!)
9 maj 23:38