mał@: Hej wszystkim

Prosiłabym o pomoc przy dwóch zadaniach z funkcji trygonometrycznych...
sprawdź tożsamość:
1) tgα + ctgα = 2/sin2α
2) (cosα - cos3α)/(sin3α - sinα) = tg2α
Z góry dziękuję ( zwłaszcza coco za pomoc poprzednim razem

)
14 lis 09:34
życzliwa:
1)L=sinα/cosα + cosα/sinα=(sin2α+cos2α)/(sinα*cosα)=1/(1/2*2sinαcosα)=1/(1/2*sin2α)=
=2/sin2α=P
2)L= (cosα - cos3α)/(sin3α -
sinα)=(-2*sin2α*sin(-α))/(2*sinα*cos2α)=(sin2α*sinα)/(sinα*cos2α)=sin2α/cos2α=tg2α=P
korzystałam w a) ze wzoru na sin2α=2sinα*cosα
w b) na różnicę cos i sin, znajdziesz je w tablicach matematycznych
14 lis 10:38
mał@: WIELKIE dzięki za pomoc życzliwa!
14 lis 10:46