Znajdź trójkąt ekstremalny
Adam: Witam,
Mam problem gdyż utknąłem w rozwiązywaniu zadania.
Zadanie polega na wyznaczeniu trójkąta ekstremalnego, wykorzystując wzór na obwód
2p = a + b + c
i wzór Herona na pole
√p(p−a)(p−b)(p−c)
Oczywistym jest iż taki trójkąt to trójkąt równoboczny.
Dowód przeprowadzałem w ten sposób:
1. Zrobiłem funkcje dwóch zmiennych f(a,b) = p(p−a)(p−b)(a+b−p)
2. Policzyłem pochodne, hesjan, wyznaczyłem maksimum lokalne w punkcie (2p/3, 2p/3), czyli
wnioskuję iż a = b
I tutaj się zaciąłem. Jak dalej przeprowadzić ten dowód? Zgaduję iż muszę jakoś udowodnić iż te
wartości są nie tylko największe lokalnie ale i na całym zbiorze, ale jak?
Wykładowca podpowiedział mi by wykorzystać nierówność z własności trójkąta np. a+b>c, ale nic
mi to nie mówi szczerze jak to pociągnąć.
Prosiłbym o jakąś konkretną wskazówkę.
Z góry dziękuje.
9 maj 23:21