5 | ||
P(0; − | ) nie należy do wykresu funkcji | |
2 |
5 | ||
szukamy wobec tego prostej y=ax− | takiej aby a=f'(x) = 2x3 | |
2 |
5 | ||
czyli y=2x4− | ||
2 |
5 | 1 | |||
2x4− | = | x4 − 1 /*2 | ||
2 | 2 |
√3 | ||
x2 = | ||
√7 |
4√3 | ||
x = ± | ||
4√7 |
4√33 | ||
a= ±2* | ||
4√73 |
4√33 | 5 | |||
y = ±2* | *x − | |||
4√73 | 2 |
5 | 5 | |||
y = −2x − | ∨ y = 2x − | |||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |