zadanie z matury 2018
maturzystka: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
x2 + (m+1)x − m2 +1 = 0
ma dwa rozwiązania rzeczywiste x1 i x2 (x1≠x2),
spełniające warunek x13 + x23 > −7x1x2
1) Δ>0
2) x13 + x23 > −7x1x2
i coś jeszcze? czy tyle założeń?
9 maj 20:00
Satan: Tyle. Teraz rozbijasz i kombinujesz ze wzorami. Ja coś pogmatwałem i końcowo mam źle.
9 maj 20:06
PW: Warto przekształcić x13+x23=(x1+x2)(...), żeby można było wykorzystać wzory Viete'a.
9 maj 20:08
maturzystka: ej ja też mam źle

ale wzór dobrze przekształciłam, żeby były VIeta'e
9 maj 20:10
maturzystka: coś z pierwiastkami mi wyszło
9 maj 20:10
PW: Satan, Twoja polszczyzna nieodmiennie mnie śmieszy. Przepiękna była wypowiedź o "maturze
za pasem".
9 maj 20:10
Satan: PW, lubię taki język, w pewien sposób wyróżnia się na tle wszystkich wypowiedzi
9 maj 20:21
piotr: m<−3 ∨ 3/5<m<3/4
9 maj 20:23
maturzystka: wiem jakie rozwiązanie ma być, tylko nie wiem czemu, wydawało mi się, że wszystko dobrze
zrobiłam
9 maj 20:25
piotr: x13 + x23 = (x1 + x2)((x1 + x2)2−3 x1 x2) = (−b/a)((−b/a)2−3 c/a)
9 maj 20:29
Satan: @maturzystka, spokojnie, też myślałem, że wszystko mam tutaj dobrze, aż nie zobaczyłem
rozwiązania

Najprawdopodobniej, tak jak ja, musiałaś pomylić się podczas przekształcania wyrażenia. No cóż,
na to rady nie ma
9 maj 20:29
maturzystka: @Satan a może to my mamy dobrze ?
9 maj 20:32
Satan: @maturzystka, miło by było, ale prawda jest dla nas okrutna

Niepotrzebnie kombinowałem z
dalszym przekształcaniem. To co, za rok będzie lepiej?
9 maj 20:34
maturzystka: hah, to rozszerzona, więc nie wiem czy będę podchodzić już xd zobaczy się jak ze studiami

ale patrząc na te z tamtego roku i na tą to mi się wydaje, że trudniejsza była
9 maj 20:38
piotr: ⇒
(−1−m) ((−1−m)2−3 (1−m2))>−7 (1−m2)
m2 (4 m+13)<9
(m−3/4) (m+1) (m+3)<0
Δ > 0
(1+m)2−4 (1−m2)>0
5 m2+2 m−3>0
⇒
m ∊ (3/5, +∞)
9 maj 20:40
maturzystka: ah, to musiałam się pomylić w obliczeniach.
dziękuję @piotr
9 maj 20:46