Jak obliczyć n z poniższego wzoru:
JJ: Jak obliczyć n z poniższego wzoru:
22n = np. 1020
9 maj 19:07
JJ: 22n = np. 1020
9 maj 19:09
Lolek: 22n=4n
4n=1020 dzielimy obie strony przez 4 :
n=255
9 maj 19:09
Lolek: W takim wypadku to już raczej nie pomogę
9 maj 19:10
Lolek: Skoro wynik był przykładem to pozwolę sobie zmienić na 1024 dzięki czemu uzyskam potęgę 2 →
210
22n=1024
z tego winika że 2n z potęgi musi być równe 10 więc
2n=10
n=5
9 maj 19:16
Pytający:
| | 1 | |
22n=1020 ⇒ 2n=log21020 ⇒ n= |
| log21020=log2(10201/2)=log2√1020 |
| | 2 | |
9 maj 19:17
JJ: Nie rozumiem ostatniej odpowiedzi.
9 maj 19:36
JJ: Lolek. A jak doszłeś, że ma to być 10?
9 maj 19:37
Pytający:
Nie rozumiem tego niezrozumienia.
9 maj 19:42