Suma szeregu/rozwinięcie funkcji
Lamc: Hejka mam problem z 3 zadaniami.
Muszę wyznaczyć sumę tego szeregu potęgowego:
∞
| | 9x | |
∑ (n−1) * 3n * xn+1 − wychodzi mi |
| jednak jest to zła odpowiedź. |
| | (3x−1)2 | |
n=1
Kolejne zadanie to korzystając z rozwinięcia funkcji podcałkowej w szereg Maclaurina, obliczyć
całkę z dokładnością do 0.001
1
∫ e
−x4 dx
0
| | (−1)n*x(4*n) | |
Rozwinięcie funkcji wychodzi mi |
| co jest chyba poprawne, ale nie mam |
| | n! | |
pojęcia jak rozwinąć w,w całkę w szereg Maclaurina i obliczyć jej dokładność(suma ułamków
prostych)
9 maj 17:09
jc: Suma zaczyna się o n=2. Dla n=1 mamy zero.
suma = 3
2x
3 + 2*3
3x
4 + 3*3
4x
5 + ...
| | 9x3 | |
=9x3 ( 1 + 2*3x + 3*32x2 + ...) = |
| |
| | (1−3x)2 | |
| | 1 | |
1+2t+3t2+4t3+... = |
| |
| | (1−t)2 | |
9 maj 17:59
Lamc: Dzięki bardzo
9 maj 18:05
Adamm:
z tą całką, mało to ma sensu co mówisz
| | (−x4)n | | (−1)nx4n | |
e−x4=∑n=0 |
| =∑n=0 |
| |
| | n! | | n! | |
| | (−1)nx4n | |
∫01e−x4dx=∑n=0∫01 |
| dx= |
| | n! | |
korzystamy z tego że możemy scałkować szereg wyraz po wyrazie
dokładność można łatwo obliczyć bo to szereg naprzemienny
9 maj 18:18
Adamm:
S2n>S>S2n+1, n naturalne
więc mamy od razu ograniczenie z góry i z dołu
9 maj 18:26