Podzielnosc
KKK: Wykaz że km(k−m)(k+m) jest podzielne przez 3 dla k i m należących do całkowitych.
9 maj 13:19
Adamm:
Albo k lub m są podzielne, i km jest podzielna, albo dają tą samą resztę, i k−m jest, albo
różne reszty 1 i 2, i wtedy k+m jest
9 maj 13:35
Szczeniak: A ić mi z tym
9 maj 13:36
ford:
toporne zadanie, trzeba rozpisać 4 przypadki:
1) k=3x+1 i m=3y+1
2) k=3x+1 i m=3y+2
3) k=3x+2 i m=3y+1
4) k=3x+2 i m=3y+2
1) (3x+1)(3y+1)(3x+1−3y−1)(3x+1+3y+1) = (3x+1)(3y+1)(3x−3y)(3x+3y+2) =
(3x+1)(3y+1)3(x−y)(3x+3y+2)
2) (3x+1)(3y+2)(3x+1−3y−2)(3x+1+3y+2) = (3x+1)(3y+1)(3x−3y−1)(3x+3y+3) =
(3x+1)(3y+1)(3x−3y−1)3(x+y+1)
3) (3x+2)(3y+1)(3x+2−3y−1)(3x+2+3y+1) = (3x+2)(3y+1)(3x−3y+1)(3x+3y+3) =
(3x+1)(3y+1)(3x−3y+1)3(x+y+1)
4) (3x+2)(3y+2)(3x+2−3y−2)(3x+2+3y+2) = (3x+2)(3y+2)(3x−3y)(3x+3y+4) =
(3x+2)(3y+2)3(x−y)(3x+3y+4)
9 maj 14:03
Franklin p_p: XDDDDDD
9 maj 14:10
krzysiu: k3m−km3=m(k3−k)−k(m3−m)=m(k−1)k(k+1)−k(m−1)m(m+1)
9 maj 14:37