trygonometria
diego: oblicz wartość wyrażenia:
a) (tg120 − 4sin135) * 2cos150
b) cos2 24 + cos2 66
pomoże ktoś? nie rozumiem jak to obliczyć.. czy jest coś o czym muszę pamiętać licząc takie
zad?
z góry dzięki
9 maj 09:39
Blee:
Wskazowka: wxory redukcyjne:
120 = 90 + 30
135 = 90 + 45
150 = 90 + 60
Natomiast 66 = 90 − 24
9 maj 09:41
diego: (tg120 − 4sin135) * 2cos150 z tego wyjdzie wynik końcowy: 3+2√6? mi tak wyszło xd
9 maj 10:03
Jerzy:
Pokaż swoje obliczenia.
9 maj 10:06
Jerzy:
Masz dobrze.
9 maj 10:09