trygonomtria
diego: cześć, zrobi ktoś i wytłumaczy?

ja nie ogarniam..
1. współrzędne punktu P(x,y), który leży na końcowym ramieniu kąta α spełniają warunki:
x=−5, y=x+7. Wyznacz współrzędne punktu P oraz oblicz wartość f. trygonometrycznych kąta α.
2. w trójkącie prostokątnym dłuższa przyprostokątna ma dł. 5, a przeciwprostokątna 7.
Wiedząc, że α jest mniejszym kątem ostrym oblicz wartość wyrażenia: 14cosα−sinα.
Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
9 maj 08:48
Jerzy:

x = −5
y = x + 7 = −5 + 7 = 2
P(−5,2)
r =
√(−5)2 + 22 =
√29
I dalej:
cosα = ...... ?
tgα = ........ ?
ctgα = ....... ?
9 maj 09:12
Blee:
2)
Z tw pitagorasa:
52 + x2 = 72 −> x2 = 24 −> x = √24 = 2√6
Ktory kat bedzie najmniejszy?
9 maj 09:15
diego: Dzięki wielkie! już ogarniam
9 maj 09:18