narysowanie wykresu
fizyka rozszerzenie : Witam,
Muszę narysować wykres lnA(t) od czasu. Jak to zrobić?
Mam podany wzór: lnA(t) = lnA0 − βt i dane jak A i t.
Proszę o naprowadzenie mnie.
9 maj 07:41
Blee:
Na pewno t jest dane?
9 maj 08:06
Lech: Jest to funkcja liniowa , y = b − ax , ln Ao = b, β = a , t zmienna niezalezna x ,
9 maj 08:28
fizyka rozszerzenie : A gdyby t nie było podane? Jaka byłaby różnica?
10 maj 10:46
PW: Chcesz koniecznie podyskutować?
Gdyby "t" była podana, to wykres składałby się z jednego punktu, nikt normalny czegoś takiego
nie rysuje, bo i po co?
10 maj 10:53
fizyka rozszerzenie : Dane, z których muszę opracować wykres składają się z kilku podpunktów.
Każdy podpunkt mainny czas "t".
To co napisał @Lech jest prawdą? Wystarczy, że podstawię dane z tabeli pod podany wzór, oblicze
współczynnik β i otrzymam wykres?
A t
1 1.25 5.32
2 1.25 5.36
3 1.25 5.33
4 1.25 5.32
5 1.25 5.34
10 maj 11:17
Blee:
Jeszcze musisz znac wartosc funkcji dla podanych 't'. Wtedy oczywiscie mozna wyznaczyc β
10 maj 11:21
fizyka rozszerzenie : Co masz na myśli? Już sie pogubiłem. Mam podane wartości dla funkcji w tabeli.
10 maj 12:01
Jerzy:
Masz podane tylko A0 i wartości argumentów ( t ). Do naszkicowania wykresu musisz jeszcze
znać poszczególne wrtosci funkcji dla tych argumentów, czyli: f(t)
10 maj 12:11
fizyka rozszerzenie : Czyli dla każdego "t" muszę wykonać obliczenia? Oś "x" wykresu to będzie "t"?
10 maj 12:59
Jerzy:
Tak, to oś argumentów.
10 maj 13:04
daras: to nie jest zadanie z matury tylko opracowanie wyników laborki

robisz zwykłą linearyzacje (czytaj regresję liniową)
10 maj 14:04
daras: na to są odpowiednie wzory albo..program komputerowy ewentualnie Exel
a β wyznaczasz jako współczynnik kierunkowy prostej
10 maj 14:05
fizyka rozszerzenie: A oś "y" to lnA?
11 maj 17:56
aniabb: tak oś "y" to lnA(t)
11 maj 19:24
fizyka rozszerzenie: Dziękować mordeczki <3
11 maj 20:07