Matma
Maturzystka: Czy tylko ja nie wiem po co ide na rozszerzenie dzis?
Zupelnie nic nie jarze....
9 maj 07:20
xd: Nie. Twoi nauczycele i rodzice tez xD
9 maj 07:33
Maturzystka: Czy jak sie nie zjawie to nie bedzie liczony

9 maj 08:12
Felipe: Będziesz mieć 0%
9 maj 08:46
Maturzystka: Masakra tyle powiem ta matura
9 maj 12:11
9 maj 12:22
Kweszczon: Po rozwiązaniu wczoraj maja 2016, wierzyłem w swoje 70%.
Teraz już w nic nie wierzę.
La gringa, nie martw się. Istnieją więksi nieudacznicy, którzy, np. Kweszczon, nie dokończyli
prawdopodobieństwa (zabawne, że ulubionego działu).
9 maj 12:33
La gringa: Rozumiem że CKE daje wyśrubowane testy, by odcedzić tych studentów którzy chcą po prostu
cokolwiek studiować i się pozbyć takich elementów.. ale jednak, chyba trochę przekręcili tą
śrubę
za mocno....
Ehh tęsknię za czasami gdzie były testy wstępne na studia....

9 maj 12:37
hubi: jest gdzieś dostępny już arkusz?
9 maj 12:43
123: Rozumiem Was

Pół roku nauki, przerobione arkusze, parę zapisanych zeszytów, codziennie po robocie i studiach
nauka do późna w nocy.
Też pewnie będzie koło 40%
9 maj 12:50
Satan: O, czyli nie tylko ja

Od wakacji klepałem, a trzech zadań nie ruszyłem, choć próbowałem w brudnopisie. Dwa zrobione
połowicznie, reszta powinna być okej.
Ciężkie zadania, a na pewno cięższe niż zeszłoroczne.
9 maj 12:59
Matematycznynikt: Spokojnie, progi będą niższe próbna na 82. Teraz 50 będzie maxrm
9 maj 13:01
1313: Liczyłam na poziom podobny do zeszłorocznej... aha kreatywność CKE nie zna granic
9 maj 13:04
Satan: Bierz pod uwagę inne roczniki, których matura była łatwiejsza. Progi spadną, ale to oni się
dostaną, bo będą mieć więcej punktów z łatwiejszych matur
9 maj 13:04
9 maj 13:04
Szczeniak: Walka z czasem i samym sobą
9 maj 13:05
La gringa: Nope. CKE jest bezwględne co widać powyżej
9 maj 13:06
Szczeniak: 4% w piach
9 maj 13:08
Szczeniak: Kur..
9 maj 13:08
1313: A ile miało wyjsc w kodowanym ?
9 maj 13:12
Szczeniak: 166 cos takiego
9 maj 13:13
1313: Oo to dobrze
9 maj 13:15
Matematycznynikt: Nie wierze, ogólnie to zgłupiałem z kodowanym nie zrobiłem go, ale stwierdziłem ze strzelę
cokolwiek... Napisałem w kratkach 166
9 maj 13:17
Szczeniak:
9 maj 13:17
Szczeniak: Ale ja nie wiem czy to dobrze tak na 100% xD
9 maj 13:18
1313: Ja dokładnie to samo haha mysle aa podziele 5 przez 3 co tam
9 maj 13:18
1313: Nie odbieraj nadziei hahah
9 maj 13:19
Szczeniak: i tak trzeba kombinowac
9 maj 13:19
Szczeniak: Wy przynajmniej wpisaliście coś w kratki
9 maj 13:19
1313: Współczuje
9 maj 13:20
Szczeniak: Dzięki za współczucie, bardzo mi żal tych punkcików
9 maj 13:21
lelele: Czy ktoś jeszcze miał takie wyniki w optymalizacyjnym?:
a) a∊(1,2)
c) tgα=1
no i Obw był najmniejszy dla a=√2
9 maj 13:24
Szczeniak: Obw i tangens mi sie zgadza
9 maj 13:25
Szczeniak: A podpunktu „a” nie zrobiłem w ogóle xdd
9 maj 13:25
Mo: Mi też taki tangens wyszedł 1 i najmniejszy dla a=
√2, za to a ∊(0,2)

co będzie dobrze?
9 maj 13:32
Szczeniak: Będzie
9 maj 13:33
Szczeniak: xD
9 maj 13:33
1313: Niech ktoś powie że prawdopodobienstwo 1/12
9 maj 13:35
ReMi: Mi wyszło 333/567 ... Także fajnie
9 maj 13:42
Szczeniak: Mi 2528 hahaha..
9 maj 13:47
La gringa: Prawdopodobieństwo chyba 1/14 jedne z dwóch zadań które sądzę,
że mam dobrze... ale już nie wierzę w nic jak to kweszczon mówił
9 maj 13:52
1313: Ups ...

mi zawsze srednio szlo prawdopodobienstwo a tak sie ucieszylam ze udalo mi sie
zrobic haha no cóż
9 maj 13:52
ReMi: Wyjebane
9 maj 13:54
ReMi: 94% podstawa i 50% rozszerzenie, mam nadzieję, że na PolSl się dostanę xd
9 maj 14:02
Kweszczon: ReMi, odkryłeś stan mojego ducha. Współczuję Wam bardzo, ale dla osoby, która nie przejmuje się
matematyką, Wasza dyskusja − jakże emocjonalna − przedstawia się... zabawnie.
Przepraszam Was, jestem szczery po forumowej znajomości.
Nie uwzględniacie pozostałych przedmiotów maturalnych, które mogłyby dodać punktów
rekrutacyjnych; głowa do góry!

PS − Przed chwilą przeczytałem wiadomość od znajomego: ,, Jestem zadowolony, rozwiązałem
wszystkie zadania".
9 maj 14:03
9 maj 14:03
Szczeniak:
9 maj 14:03
Pytający:
A prawdopodobieństwo powinno wyjść 5/14.
9 maj 14:26
1313: Hello darkness my old friend
9 maj 14:30
krzyss: czemu granica jest +∞ a nie 0 jak mi sie wydaje?/
9 maj 14:31
1313: Bo 0 w mianowniku
9 maj 14:32
krzysiu: A prawdopodobieństwo nie 1/8?
9 maj 14:33
1313: Kazdemu wyszlo co innego...
9 maj 14:35
ite: 9/ (3!*5!*20)/8!=5/14
9 maj 14:40
szybki: Prawdopodobieństwo przez przeciwne, można wtedy zobaczyć że są 2 możliwości;
albo 3 koło siebie, albo 2 koło siebie i jedna gdzieś.
Po chwili jeżdżenia palcem po rysuneczku wychodzi nam że są razem 32 możliwości ustawienia
w ten sposób −> P(A') = 5! * 3 * 32 / 8! = 4/9 => P(A) = 5/9. Ma ktoś jakiś prostszy pomysł? A
matura faktycznie ciężka..
9 maj 15:03
Pytający:
| | | | 5 | |
Też z przeciwnego, z włączeń i wyłączeń: 1− |
| = |
| . |
| | 8! | | 14 | |
9 maj 15:21
szybki: I tak zły wynik dałem, mniejsza. Orientuje sie ktoś może ile moge dostac punktow jeśli
policzylem w zadaniu z parametrem wszystko dobrze, tylko przy delcie zamiast a = 5 dalem a = 1
przez co wylaczylem za duzo przy wyniku koncowym? Dostaje sie jakieś pkt za obliczenia, czy 0
za calosc bedzie?
9 maj 15:33
zeszłoroczny maturzysta: duża była roznica miedzy tym rokiem a zeszłym?
9 maj 15:38
lelele: Ten rok a tamten to trochę jak podstawa a rozszerzenie. Będę miał jakieś 58%−60% :x
9 maj 15:40
Mopsik: ogromna, inni powiedzą, że to łatwizna, ale według mnie mocno trudniejsze były dzisiaj zadanka
9 maj 15:42
house: około 50% niestety
9 maj 16:07
zeszłoroczny maturzysta: dobrze ze zdawałem w tamtym xd
9 maj 16:19
Omikron:
Moim zdaniem poziom zbliżony do wcześniejszych lat. Co roku maturzyści mówią, że ich matura
jest trudniejsza od wcześniejszych, co wynika z tego, że czym innym jest przerabianie arkuszy
z wcześniejszych lat na spokojnie w domu, a czymś innym pisanie pod presją czasu
i świadomości, ile od tego zależy, już swojej matury.
9 maj 16:49
Eta:
Hej

Jak dla mnie to ta matura była banalna !

Prawie .... ciut .."mocniejsza podstawa"
9 maj 17:03
Satan: Co będzie, to będzie, drogie Panie i Panowie

Mnie też wybitnie nie poszło, ale nie ma co się martwić. To nie sprawa życia lub śmierci.
9 maj 17:05
Kweszczon: Przed chwilą rozwiązałem z pamięci i w minutę zadanie z rachunku prawdopodobieństwa − z
prawidłowym wynikiem.
Ech...
Po 2 godzinach walki z 15 zadaniami zabrakło mi trzeźwości, by rano godnie rozprawić się z
przykładem ze swojego najukochańszego działu.
Tęsknię za swoimi 4 punktami. :ccc
9 maj 17:29
Mateusz: Nie załamujcie się. Bedzie dobrze.
A co do matury poziomem taka sama jak wszystkie
9 maj 17:33
Kweszczon: Omikronie, wątpię, by ubiegłoroczni maturzyści narzekali na zbyt wysoki poziom arkusza.
9 maj 17:45
Omikron:
A jednak.
http://wyborcza.pl/7,75398,21786364,matura-2017-matematyka-rozszerzona-uczniowie-najtrudniejsza.html
http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/matura-2017-matematyka-rozszerzona-arkusze-cke-pytania-i-odpowiedzi/2qcl3qg
http://m.se.pl/wiadomosci/polska/matura-2017-matematyka-rozszerzona-pierwsze-komentarze_990367.html
"Matura 2017. „Tak trudnej matury nie było od lat” − twierdzi Wojtek, maturzysta z Małopolski.
Setki podobnych wpisów na temat egzaminu z matematyki na poziomie rozszerzonym można znaleźć w
mediach społecznościowych, zwłaszcza na Twitterze."
"Pojawiło się sporo opinii, że na część pytań niemal nie dało się dobrze odpowiedzieć, a
arkusze maturalne przypominały bardziej drogę przez mękę, niż sprawdzian wiedzy. Zdaniem wielu
matura 2017 z matematyki była "niesmacznym żartem". Piszą to często maturzyści, którzy
wcześniej twierdzili, że są do matury 2017 z matematyki dobrze przygotowani i arkusze z
pytaniami nie powinny ich zaskoczyć."
"Komentarze nie są zbyt optymistyczne"
Co roku można znaleźć mnóstwo takich opinii. Niektórzy faktycznie pisali ze matura nie była
taka trudna. Ja osobiście uważam że zeszłoroczna była minimalnie trudniejsza od tegorocznej ze
względu na zadanie z czworościanem, ale to zapewne wynika z tego, że nie czuję się bardzo
pewnie w stereometrii.
9 maj 18:44
asdasd: Bardzo jestem ciekawy jak będzie w rzeczywistości. Na pewno większość zadań była mimo wszystko
w moim zasięgu. Co prawda nie podołałem podzielności i kombinatoryce, ale gdyby tylko o to
chodziło
to wynik byłby przyzwoity.
Zeszłoroczna matura też taka prosta dla mnie by nie była, wspomniany już czworościan
i kombinatoryka okazałyby się dla mnie za pewne zbyt trudne. Do tego był dowód, który
najłatwiej
było zrobić z pól, ale sam nie zrobiłbym w ogóle. Nie pamiętałem w 2. klasie tw. o dwusiecznej,
więc
pewnie nie wybrnąłbym z cosinusów.
Tegoroczna trygonometria trochę mnie zaskoczyła, ale obiektywnie nie była ona bardzo trudna. W
zadaniu przedostatnim dałem złe założenia i chyba mogą być rzeczowe... Na wyznaczenie stycznych
nie miało to jednak wpływu, więc może jakieś punkty?
Dowód z geometrii był troszkę podobny chyba w 2015, ale mógł sprawiać problem tak myślę.
To, co w mojej opinii wyróżniało tę maturę to nienajprostsze zadanie z analitycznej i przede
wszystkim podzielność.
Nie liczę na rewelacyjny wynik, ale wiele zależy od oceniania.
Szkoda, że nie pojawiło się prawdopodobieństwo całkowite lub warunkowe. Jestem też negatywnie
zaskoczony tymi podpunktami w optymalizacji. Dali niby funkcję, więc ułatwienie, ale ten
tangens
też chwilkę zajął mi przez te ułamki.
W oczekiwaniu na tegoroczne wyniki pozdrawiam tegorocznym Maturzystów i wszystkich, którym
tegoroczny egzamin nie był obojętny

.
9 maj 19:38
Kweszczon: Omikronie, podziwiam determinację i czas wolny...
Trzeźwieję od egzaminacyjnej atmosfery i dojrzewam do przekonania, że mógłbym rozwiązać lepiej
zadania. Mógł
bym. Wówczas nie mogłem. Trzy godziny liczenia w ścisłej koncentracji, bez
przerwy, po prostu przekraczają moje bardzo skromne matematyczne umiejętności.
Jak Wasze polepszenie samopoczucia?
9 maj 20:08
La gringa: Koźlak i Laysy i szukanie alternatywnej przyszłości bo z 20% daj boże wynikiem
to jedyne na jakie studia mogę się dostać to humanistyczne
9 maj 20:11
Satan: @La gringa, mi wyjdzie gdzieś połowa, więc też nienajlepiej. Ale, nie ma co psioczyć

Po
obejrzeniu rozwiązań wręcz mi wstyd, że niektórych zadań nie potrafiłem dokończyć. Trzeba
pracować dalej i najwyżej za rok spróbować ponownie
9 maj 20:19
Kweszczon: Satan, doceniam pozytywne myślenie. Tak trzymać!
La gringa, zbyt wysoki wynik na humanistyczne.
9 maj 20:22
La gringa: U mnie to już drugie podejście, bo maturę pierwszy raz zdawałam rok temu..
9 maj 20:35
iteRacj@:

przedcudowny jest ten pogląd, że nic gorszego niż studia humanistyczne nie może
człowieka spotkać
9 maj 20:40
Kweszczon: Podobnie irytująco gloryfikuje się umysły ścisłe. Matematycy często zaskakują w rozmowie cechą,
którą najchętniej nazwałbym... ignorancją? Niestety, w moich licznych doświadczeniach wiedza
miłośnika królowej nauk nie przekraczała zbioru wartości funkcji.
9 maj 20:46
PW: Słuszny to pogląd. Studia humanistyczne wymagają dużej inteligencji i pracowitości.
9 maj 20:48
9 maj 21:04
Anqqq: Teraz parcie na inzynierów
9 maj 21:04
Kweszczon: Tak odpoczywam, że aż symuluję przygotowania do jutrzejszej biologii (których postęp śledzicie
na forum).
9 maj 21:06
Kweszczon: Odnośnie umysłów analitycznych: z warsztatów z nauk ścisłych, w których uczestniczyłem raz w
życiu, najbardziej wyraziście wspominam rozmowę z doktorem nauk humanistycznych. Wówczas
nastąpił jedyny czas, kiedy czułem, że sięgnąłem do wyższego poziomu wiedzy, przekroczyłem
granice poznania. Podobnego duchowego uwznioślenia nigdy nie dostarczyło mi żadne zadanie
optymalizacyjne.
9 maj 21:12
Anqqq: Miło „spotkać” kogoś z klasy biologicznej
9 maj 21:16
Anqqq: Nooo, miałam styczność ze środowiskiem wydziału nauk ścisłych jednej z uczelni i niesmak mam do
dzisiaj..

Nie żebym wszystkich do jednego wora wrzucała..
9 maj 21:22
Kweszczon: Witam, Anqqq, pjona!
Przed chwilą sprawdziłem zeszłoroczne progi na bioinformatykę i okazało się, że dzięki
dzisiejszej matematyce... Cóż... Dowiedziałem się, co oznacza: stracić marzenia i nadzieje.
9 maj 21:30
Anqqq: Bioinformatyka w Warszawie, Poznaniu, Gdańsku czy Krakowie?

czy o czymś nie wiem
9 maj 21:52
Anqqq: Podobnie celujemy!
9 maj 21:53
Kweszczon: Warszawa.

Podobnie celujemy, ale − jak u Ciebie wstępne prognozy?
9 maj 22:05
Anqqq: Czyli bioinformatyka i biologia systemów? W ubiegłorocznej rekrutacji załapałabym się fartem
jednym punktem :v rozumiem, że u Ciebie, ekhm, zależy to od jutrzejszej biologii?

*nie
chcę stresować dodatkowo*
9 maj 22:16
Kweszczon: Od biologii nie zależy.
9 maj 22:32
Kweszczon: Dlaczego w zeszłym roku nie póbowałaś na informatykę?
9 maj 22:33
Kweszczon: *bioinformatykę?
9 maj 22:33
Anqqq: Czyli matematykę trzy razy wskazujesz? :v sorki za dociekliwość

xD
9 maj 22:35
Anqqq: Bo poszłam na informatykę na polibudzie co było delikatnie mówiąc nieprzemyślane z mojej strony
9 maj 22:39
Kweszczon: Rozszerzoną? Tylko w przedmiotach punktowanych.
9 maj 22:40
Kweszczon: Rozszerzoną? Tylko w przedmiotach punktowanych.
9 maj 22:40
Kweszczon: Czyżby rozczarował Cię poziom zajęć, czy postanowiłaś zdecydować się na bardziej biologiczny
kierunek?
9 maj 22:41
Anqqq: Poziom zajęć nienajlepszy, wszystko, dosłownie wszystko na zasadzie radźcie se sami, macie to
umieć ze szkoły średniej, wykładowcy niezorientowani. Być może, a nawet na 90% wygląda to tak
samo na innych państwowych uczelniach, ale znalazłam się w złym miejscu i w złym czasie i tak
mnie to zbulwersowało,że zrodził się bunt

Za biologią zatęskniłam.
9 maj 22:50
aniabb: zdecydowanie każda uczelnia to drastyczna zmiana podejścia

student ma się nauczyć sam się
uczyć
9 maj 23:00
9 maj 23:06
Kweszczon: Antonni, nie przewidzieliście, że będzie m y ś l e n i e.
10 maj 06:48
rna: Myślałam, że bioinformatyka nie jest zbyt popularna, a tu proszę. Też myślę nad nią od
dłuższego czasu.

Ale po wczorajszej matematyce chyba muszę znaleźć coś innego. Zrobiłam
mnóstwo błędów rachunkowych i nie zrobiłam kilku zadań, przez co jestem bardzo zła na siebie.
Może będzie max. 40%, a wcześniej arkusze robiłam na 70%...
10 maj 11:41
Metis: Matura to bzdura!
10 maj 13:09
Kweszczon: Uwaga, uwaga, pocieszam: nauczycielka matematyki uznała maturę za t r u d n ą. Można aż
wierzyć w obniżenie progów.
10 maj 13:35
kleszcz: xD matura xD
10 maj 13:48
daras: popieram kolegę @
Metisa
10 maj 14:01
Metis: Cześć
daras 
@
Kweszczon nieważne, czy była trudna czy łatwa( choć to i tak subiektywizm) , ludzie
którym nie poszła matura rok temu wykorzystają tą sytuację. Podobnie było 2 lata temu
10 maj 14:05
Daras: elo mordo tu DARAS
10 maj 15:28
Kweszczon: Metis, czy mógłbyś rozwinąć swoją myśl?
Zaskakuję i zawstydzam siebie. Modlitwy o obniżenie progów, by marny wynik przyczynił się do
uzyskania pożądanego indeksu, zawsze wydawały mi się żałosne. ,,Wystarczy nie być debilem"...
10 maj 16:46
Metis: A co tutaj rozwijać?

Wszystko jest przecież jasne.
Na niższych progach, gorszych wynikach z matematyki skorzystają Ci, którzy w ubiegłym roku
napisali swoją maturę nie najlepiej i nie dostali się na wymarzony kierunek.
Teraz dostaną tą szansę, tym bardziej, że matura R z matematyki rok temu nie była uznawana
mianem "trudnej".
Słaby − 60% wynik z poprzedniego roku w tym roku okaże się wystarczająco dobry.
10 maj 23:14
Szczeniak: 60% z R to dla mnie nie jest słaby wynik.
10 maj 23:18
Metis: Wszystko zależy od ambicji
10 maj 23:20
Up: Btw czy 70 % z ubiegłorocznej matury jest dobry czy nie?
10 maj 23:27
Spongebob: A mowia ze nie ma glupich pytan xDD
10 maj 23:42
Axlover: A mam takie pytanie czy 2% albo 4% na maturze to sporo?el w sensie różnicy ktoś ma powiedzmy 46
% a ktoś 50 % to duża różnica?
11 maj 11:13
Omikron:
Zależy od tego na ile ważna jest matematyka przy rekrutacji na dany kierunek.
11 maj 11:42
daras: dlatego wystarczy czekac na koniunkturę, jak mawiał Dyzma, jeśli się ma oczywiście
czas.."dobry" rok musi przyjść

czy nie czas na powrót do egzaminów wstępnych
11 maj 15:55
Metis: daras niczego to nie zmieni, to nie te czasy, które były kiedyś
11 maj 18:02
Adamm: gadasz jak stary dziadek
11 maj 18:04
Metis: Prawda
11 maj 18:25
KWR: Mam takie samo zdanie co daras
jednak komercja na to nie pozwoli
11 maj 22:28
Kweszczon: W przypadku abiturientów, którzy wahali się przy wyborze uczelni, matura umożliwiała zgłoszenie
do kilku placówek równocześnie. W swojej klasie znałem tylko 2 osoby, które sprecyzowały
miejsce kontynuacji edukacji. Nie wygodniej przeżyć cały stres raz, w maju, by później
wypoczywać?
12 maj 07:26
daras: nie tylko gorszy pieniądz wypiera lepszy jak to powiedział Kopernik ale tak dzieje się w każdej
dziedzinie i to się nazywa postęp
12 maj 14:48
Szczeniak: Ludzie, jak tam? Ja powiem tyle że zaliczono mi zadanie kodowane pomimo nie wpisania cyferek w
kratki
3 lip 01:07
La gringa: 24% kisne </3
3 lip 08:29
La gringa: z podstawki 86% też kisne
3 lip 08:29
Franklin p_p: 62% rozszerzenie >:C
3 lip 14:38